Ökat antal krigsplacerade säkrar civilsamhället i händelse av krig

Antalet svenskar som är krigsplacerade har ökat rejält sedan sommaren. Det innebär att Sverige har en beredskap för att kunna fortsätta fungera även om krig eller katastrofer inträffar.

Att vara krigsplacerad innebär inte nödvändigtvis att vara redo för strid, utan framförallt handlar det om att säkerställa att civilsamhället fortsätter fungera även i en krissituation. Det gäller vissa jobb som är livsnödvändiga för samhället, såsom räddningstjänst och sjukvård. En krigsplacering påverkar inte anställningen i tider av fred, men om regeringen fattar beslut om höjd beredskap innebär det att den krigsplacerade måste vara kvar på sitt jobb, inte kan byta jobb eller säga upp sig, samt inte heller lämna landet, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Enligt en granskning som SVT gjort av uppgifter från Pliktverket är det i nuläget 404 218 personer som idag är krigsplacerade, vilket är en ökning med 66 328 sedan juni, motsvarande runt 20 procent.

Det är 105 av landet 290 kommuner som krigsplacerat 55 323 av sina anställda, medan 15 av 21 regioner har krigsplacerat 162 989.

Att ha personer på samhällsviktiga poster handlar inte enbart om att vara rustad för en krigssituation. Närhelst en större, samhällsomfattande kris inträffar, finns det en struktur som garanterar att folk fortfarande kan få vård, hjälp och tillgång till viktiga basvaror.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter