Ökat statligt inflytande med ny e-legitimation

Kan komma att användas för val

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram en ny e-legitimation enligt de krav som finns på ökad säkerhet. Det kommer inte att ersätta privatägda e-legitimationer, men kan möjliggöra ett Swish-system på Europanivå samt komma att användas för digitala val.
Civilminister Erik Slottner
Civilminister Erik Slottner. Foto: Regeringskansliet/ Ninni Andersson

De e-legitimationer som nu finns tillgängliga i Sverige, Bank-Id och Freja e-Id, kommer från privata aktörer, där Bank-Id ägs av storbankerna och Freja är börsnoterat. Det innebär att Sverige är det enda landet i EU, jämte Grekland, Cypern och Rumänien, som inte har en e-legitimation med högsta säkerhetsklassning.

Alla använder dock inte e-legitimation, däribland äldre och funktionsnedsatta, och det anses ha brister i att verifiera en identitet. Detta vill regeringen nu åtgärda genom att ta fram en ny e-legitimation, som alla ska ha och som kan säkerställa att myndigheterna har koll på alla medborgare, rapporterar Göteborgs-Posten.

”Så många som möjligt, helst alla som bor i Sverige, ska kunna ha en elektronisk identifikation”, säger civilminister, kristdemokraten Erik Slottner.

Europeisk digital plånbok och framtida vallegitimation

Om den nya e-legitimationen har samma säkerhetssystem som de andra länderna i EU, kan det öppna för en ökad centralisering av betalmöjligheter, samt att informationen finns tillgänglig på hög nivå i EU. Enligt Slottner kan detta öppna för en europeisk motsvarighet till svenska Swish, som ska utgöras av en digital plånbok med värdebevis som kan användas i EU.

På frågan om det kommer att bli aktuellt med e-val, det vill säga val där väljarna röstar digitalt, säger Slottner att det i nuläget inte finns några klara planer, men att detta kan öppna upp för det.

Digitala val öppnar dock upp för en ny nivå av valfusk, där elektroniska valurnor redan beslagits med olika problem som skulle kunna kopplas till valfusk, vilket varit fallet i både Brasilien och USA.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter