Ökat valdeltagande i vissa länder – hur blev det i Sverige?

I flera länder ökar valdeltagandet. I Sverige minskar det tvärtom. Det finns olika förklaringar till detta, men vissa sticker ut.

Sverige har länge varit ett land med högt valdeltagande. I gårdagens EU-val sjönk dock valdeltagandet, medan det ökar i andra länder.

Sjunkande trend

Det svenska valdeltagandet i gårdagens EU-val sjönk kraftigt i jämförelse med förra EU-valet. Valdeltagandet sjönk från 55,3 % till 50,7 %, enligt Valmyndighetens statistik.

I det av Sverige för sin demokrati kritiserade Ungern ökade till exempel valdeltagandet från 43,36 till hela 58,47, vilket gör att Ungerns resultat bättre representerar det ungerska folkets åsikter.

Nationalister inte representerade

I Sverige minskar samtidigt Sverigedemokraterna, vilket gör att det ligger nära till hands att det är deras väljare som i hög grad valt sofflocket.

En förklaring kan vara att de väljare som är starkt EU-kritiska, vill se samarbeten med andra nationalistiska partier i Europa och motsätter sig sanktioner och krig mot Ryssland inte har något etablerat parti som representerar deras åsikter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter