Oligarker från alla länder förenar sig i Israel

När kriget i Ukraina rasar och väst drar åt skruvarna för ryska oligarker ser många av dessa Israel som tillflyktsort. Miljardärerna dra då nytta av israelisk lag som tillåter dem att dölja inkomstkällor för en 10-årsperiod från och med inflyttningsdagen.

Den förste mars i år blåste USA:s president Joe Biden till krig mot ryska oligarker.
Ikväll säger jag till de ryska oligarkerna och de korrupta ledarna som har dragit ut miljarder dollar från denna våldsamma regim: Inte mer. USA:s justitiedepartement samlar en dedikerad arbetsgrupp för att gå efter de ryska oligarkernas brott. Joe Biden fortsatte med att berätta att ”Vi går samman med europeiska allierade för att hitta och lägga beslag på deras yachter, deras lyxlägenheter, deras privata jetplan.” Sedan lade han till denna direkta varning: ”Vi kommer för att ta era olagliga vinster.

I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina föregående vecka ville Väst sätta tryck på oligarkerna nära Rysslands president Vladimir Putin. Ryska bankers verksamhet frystes i flera västländer, liksom ryska företags förmåga att skaffa pengar på västerländska kapitalmarknader. Några av de ryska bankerna förbjöds att använda SWIFT, det internationella clearingsystemet. Ryska plan förbjöds att flyga i de västallierades luftrum.

Israel väljer sin egen väg när väst sanktionerar

Enligt israeliska Haaretz är Israel inte skyldigt att följa några västerländska rekommendationer och har inte aviserat några restriktioner för ryska företag. Under kriget har privatjetplan från Ryssland regelbundet landat på Ben-Gurion, flygplatsen utanför Tel-Aviv. Sedan Ukrainakrisen började, och desto mer sedan de fullskaliga striderna började i februari, har det varit ett märkbart ökat intresse från judiska affärsmän som verkar i Ryssland, för att utvinna sina pengar ur det landet.

Inga problem med ryska myndigheter

Tidningen citerar den israeliske advokaten Ram A. Gamliel:
Jag konsulterar för närvarande fem affärsmän verksamma i Ryssland. Det finns en känsla av panik. Det är oklart vart detta tar vägen. Samtidigt måste man säga sanningen: Om det vore tvärtom – om myndigheterna i Ryssland var de som agerade mot affärsmännen – skulle de bli mycket mer rädda.

Advokaten berättar vidare om de ryska judarnas problem. ”Avbrottet från SWIFT skadar inte automatiskt alla; det skadar investeringscentrumet i Ryssland. Främst gör det det svårt att ta in eller skicka ut pengar från landet. Den som är smart lyckades föra över pengar under väntetiden.

Oligarker” är enligt Haaretz de affärsmän som samlat ihop sin rikedom i samband med Sovjetunionens kollaps under processen för privatisering av landets naturresurser, som kol, olja, gas och aluminium. De flesta sådana personer, liksom de ledande personligheterna inom den så kallade ryska maffian, har även israeliskt medborgarskap. Detta kan vara bra att ha för snabbfotade affärsmän eftersom Israel av princip inte utlämnar sina medborgare, oavsett vad dessa har gjort i utlandet.

Kända oligarker med dubbelt medborgarskap

Mosche Kantor är en av de mest inflytelserika dubbelmedborgarna och en av de som aldrig varit varken åtalade eller straffad i samband med sitt uppstigande bland världens rikaste män. Han var tills nyligen ordförande för European Jewish Congress. Enligt Rucriminal har hans fader fått sitta bakom lås och bom under åtta år för diverse förskingringsbrott men inte Kantor själv.

Michail Fridman, en rysk oligark som har varit mycket aktivi i Spanien. Foto Wikipedia.

Michail Fridman har också klarat sig relativt bra, även från åtal i Spanien och Portugal där han haft mycket aktiviteter. Fridman kallades emellertid till förhör hos Spaniens federala domstol beträffande ”en serie handlingar som ledde till att det spanska IT-företaget Zed Worldwide gick på obestånd … för att förvärva det till ett löjligt pris, mycket lägre än dess marknadsvärde.” Detta uppgav åklagaren enligt sajten Ruskriminal.

Åklagaren hänvisade till Fridmans affärer med Zed Worldwide som en ”razzia” och klargjorde att hans tillvägagångssätt ”typiskt användes av den ryska maffian” när företag ska tas över. Efter förhöret fann åklagaren tvärtom att det helt saknades skäl att åtala Fridman. Fridman är känd för sin generositet med mutor.

Mest känd är Michail Fridman för sin roll som redare för oljetankern Prestige, som i november 2002 avseglade från St. Petersburg trots allvarliga strukturella brister. Den ansvarige kaptenen Esfraitos Kostazos hade på grund av fartygets skick vägrat avsegla, varvid ägarna hade snabbrekryterat en yngre förmåga vid namn Apostolos Mangouror och sänt fartyget till sjöss. Utanför Portugal sprang båten läck och orsakade den, enligt Wikipedia, största oljekatastrofen i den spanska och portugisiska atlantkustens historia.

Roman Abramowich inledde sin karriär som politiker under Boris Jeltsins presidentskap. Trots de modesta politikerlönerna i Ryssland är Abramovich med sin förmögenhet på nära 15 miljarder dollar en av rikaste männen i Israel och den rikaste i Portugal, där han också håller hus.

Enligt Wikipedia berikade Abramowich sig under Jeltisin-åren genom att förvärva ryska statsägda tillgångar till priser långt under marknadsvärdet. 1995 förvärvade Abramovich och kollegan Boris Berezovsky oljebolaget Sibneft i vad som påståtts vara en ”riggad” auktion. Enligt Wikipedia erkände Abramovich senare i rätten att han betalade miljarder dollar i mutor till regeringstjänstemän och gangsters för att förvärva och senare för att skydda sina tillgångar. Från och med 2000 producerade Sibneft årligen olja till ett värde av 3 miljarder USD årligen.

Efter Sibneft var Abramovichs nästa mål aluminiumindustrin. Efter privatiseringen ledde ”aluminiumkrigen” till mord på chefer för smältverk, metallhandlare och journalister när olika grupper kämpade för kontroll över industrin.

 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter