– Samtidigt borrar Tyskland och Nederländerna desperat i ekologiskt känsligt område i Nordsjön
Sverige förbjuder all utvinning av olja, kol och gas och kommer istället att köpa den av bland annat Tyskland och Nederländerna, som i sin tur börjat borra fram den i ett ekologiskt känsligt område i Nordsjön.
På grund av den ekonomiska krigföringen mellan Ryssland och Europa har ryska Gazprom slutat leverera gas och olja till flera europeiska länder, bland andra Tyskland och Nederländerna, efter att dessa vägrat betala i rubel. Som svar har Tyskland och Nederländerna tillsammans börjat borra efter olja i ett område i Nordsjön. Sverige förbjuder samtidigt all utvinning av olja, kol och gas.
Ekologiskt känsligt
Till saken hör att området anses ekologiskt känsligt och att tillstånd att borra där tidigare nekats av den orsaken, men nu anses detta underordnat att knäcka den ryska björnen.
Nederländernas gruvnäringsminister Hans Vijlbrief skrev på tillståndet under onsdagen, dagen efter att Ryssland avbrutit gas- och oljeleveranserna till landet. En ”påskyndad procedur” uppges vara på väg för att ge Tyskland samma borrningstillstånd, uppger The Straits Times.
Nederländernas regering hävdar att man kommer att vidta en rad åtgärder för att skydda miljön, bland annat att bedriva borrningarna en bit ifrån ett ostronprojekt i området, att inte släppa ut borrningsvätska i havet och att pumpvattnet kommer att renas via ett filter.
Borrningarna tros kunna leda till konkreta resultat i form av levererad olja och gas tidigast 2024.
Sverige förbjuder all utvinning
Samtidigt har Sveriges rödgröna regering beslutat att förbjuda all utvinning över huvud taget av olja, kol och gas – oavsett påverkan på miljön. Förbudet trädde i kraft den 1 juli efter att ha beslutats tidigare i år – obegripligt nog dagen efter Rysslands invasion av Ukraina, då det alltså redan stod klart att behovet av att bli mer självförsörjande plötsligt ökat markant.
– Den gröna och digitala omställningen kommer att skapa fler jobb och kräva mer metaller och mineral. Samtidigt ska Sverige aldrig tumma på miljölagstiftningen. Vi ska också gå före och förbjuda utvinning av kol, olja och gas och skärpa regelverket för utvinning i alunskiffer för att för att ta vårt ansvar i klimatomställningen, sade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson när regeringen presenterade sin märkliga plan i slutet av februari.
Hittills har Sverige inte förbjudit import av fossila bränslen från världsmarknaden, ej heller från Tyskland eller Nederländerna. Resultatet av regeringens snilledrag är alltså att vi kommer att köpa in gas och olja som borrats fram i ekologiskt känsliga havsområden istället för att vare sig försöka utvinna egen eller köpa rysk dito.