Oljepriset stabiliserar sig (?)

För första gången sedan april drar analytiker ner sin oljeprisprognos för helåret efter att oljepriserna sjunkit kraftigt under måndagen.

Enligt Dagens Industri tros svaga kinesiska och japanska marknadsdata vara en del av förklaringen till prisfallet.

Spotpriset på Brentolja noterades vid 15:40-tiden på måndagen ner med 3,7 procent till 99,61 dollar per fat, medan WTI-olja var ner med 5,0 procent till 93,24 dollar per fat. Juli var den andra månaden i rad med nedgångar sedan 2020, rapporterar CNBC.

I Japan sjönk det definitiva inköpschefsindexet för industrin till 52,1 i juli från 52,7 i juni, vilket enligt DI är den svagaste utvecklingen på tio månader, och i Kina föll industri-PMI till 49,0 i juli från 50,2 föregående månad. Covidåtgärder i världens största oljeimportör Kina uppges ha lett till att industriaktiviteten stagnerat.

I en enkät från Reuters drog analytiker ner sin oljeprisprognos för helåret till 105,75 dollar per fatt för Brentolja och 101,28 för WTI, för första gången sedan april.

Två av åtta bedömare inom Opec+ som tillfrågats av Reuters tror på små produktionsökningar medan resten tror på oförändrade nivåer. På onsdag träffas Opec+ för att besluta om oljeproduktionsnivåerna i september.

Även en produktionsökning i Libyen från 0,8 till till 1,2 miljoner fat om dagen, tillsammans med en ökning av antalet oljeriggar i USA, förmodas också bidra till pressade priser.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter