Om exakt en vecka spärras anonyma kontantkort

Den som har ett oregistrerat kontantkort bör se till att få det registrerat. Om exakt en vecka spärras alla som inte är det. Det hela görs med hänvisning till att komma åt den organiserade brottsligheten.

Sedan i augusti får inte oregistrerade kontantkort säljas, med hänvisning till att det ska försvåra för den organiserade brottsligheten. Den som vill skaffa ett sim-kort måste registrera namn, adress och personnummer för att det ska kunna användas.

Än så länge har oregistrerade kontantkort kunnat användas men från och med den 1 februari kommer samtliga att spärras och det går därmed inte längre att varken använda eller fylla på dem. Den som har kontoinloggningar och andra uppgifter kopplade till numren, kommer därför att förlora tillgången till dem, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Oregistrerade kontantkort används inte enbart av kriminella, utan även av enskilda individer som vill motverka den växande övervakningen och kontrollen av laglydiga personer. Polisen måste bland annat ha uppgifter om innehavaren av ett telefonnummer för att få bedriva hemlig avlyssning. Snart försvinner således den möjligheten att vara fredad från övervakning.

Rebelliskt företag motverkar övervakning

Det finns dock sätt att helt lagligt kringgå de nya direktiven. Företaget Potatisgris säljer, helt lagligt, oregistrerade europeiska SIM-kort/kontantkort med surf och samtal. Detta utan att köparen behöver uppge några uppgifter om sig själv. Därmed kan personer som vill säkra sin integritet kringgå den nya lagen.

Korten som Potatisgris erbjuder är laddade med kredit för en viss summa som ger 100 eller 200 GB med surf, 100 SMS och 100 minuters samtal. Sedan kan användaren själv välja att fylla på korten i efterhand, precis som de normala kontantkort som såldes innan den nya lagen trädde i kraft.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter