Omfattande censur införs i Ukraina

Zelenskyj har gett sin regering mandat att fritt censurera tillgången till information via internet. Detta får bland annat den tidigare amerikanska presidentkandidaten Tulsi Gabbard att reagera.

”Krigets första offer är sanningen”, ska dramatikern Aiskylos ha sagt runt år 500 före Kristus. När ett land har allt att vinna och allt att förlora, då gäller inte samma spelregler utan då är det ändamålen som helgar medlen. Att försöka säkra segern genom att tysta sanningen på hemmaplan, för att hålla igång stridsviljan och lojaliteten mot ledarna, har få krigförande länder haft något djupare samvetskval kring.

Detta verkar vara det som sker just nu i Ukraina, på båda sidor om stridslinjen, när tillgången till information begränsas om det kan tänkas gynna den egna sidan.

Den ukrainska regeringen har nu tagit ett steg som kraftigt kommer att inskränka pressfriheten. Ukraina lyfts gärna fram i västerländsk media som en fri och demokratisk motpol mot det ryska tyranniet, men den bilden har alltmer kommit på skam.

I slutet av förra veckan gav president Volodymyr Zelenskij sin regering makten att kunna censurera media och internet om inte innehållet går ihop med det som politikerna vill förmedla, rapporterar Reclaim the Net.

Den nya makten möjliggör en omfattande kontroll över allt som skrivs och sägs i det offentliga och digitala rummet. Medier ska kunna dömas till böter, få sina tillstånd indragna och hemsidor ska kunna stängas ned. Man verkar till och med ha tagit intryck av den amerikanska federala polisen FBI:s samarbete med Twitter (som Frihetsnytt bland annat skrivit om här), då regeringen även kommer att kunna kräva att sökplattformar som Google ska ta bort innehåll.

Möter kritik

De nya befogenheterna har väckt massiv kritik från organisationer som jobbar för pressfrihet och journalistisk frihet. En av dessa är det Europeiska Journalistförbundet (eng. European Federation of Journalists), vars generalsekreterare Ricardo Gutiérrez anser att ett land som inför sådana befogenheter för regeringen inte har någon plats i EU.

En annan som reagerar starkt på nyheten är den tidigare presidentkandidaten för Demokraterna, Tulsi Gabbard, som i Fox News’ nyhetsprogram Tucker Carlson tonight säger att Zelenskyjs styre inte är en fullvärdig demokrati. Det råder ingen pressfrihet och han stänger ned all media som han inte kan kontrollera enligt Gabbard. Det ska till och med ha förekommit hot mot kristna som inte ber på ett godkänt sätt.

Med tanke på att västerländska demokratier dock verkar ha satt i system att själva aktivt censurera media, ska det kanske inte ses som anmärkningsvärt om samma sak händer i Ukraina. I USA har, som nämnts ovan, FBI sett till att Twitter raderat innehåll som inte föll myndigheten i smaken.

Som Frihetsnytt skrev om tidigare idag, ska Sverige under sin tid som ordförande i EU bekämpa så kallad desinformation, ett godtyckligt begrepp som syftar på det mesta som faller utanför det etablerade narrativet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter