Omfattande Pentagon-läcka kan orsaka allvarlig skada

Den stora läckan som drabbat det amerikanska försvaret i Pentagon fortsätter att avslöja det amerikanska agerandet internationellt. Inte nog med att information som kan skada allierades krigsinsatser har läckt ut. Det senaste avslöjandet visar även det dubbelspel som amerikanerna spelat, mot sina egna allierade.

Under långfredagen avslöjades att en stor mängd hemligstämplade dokument läckt från Pentagon, sätet för det amerikanska försvarsdepartementet. Det rör sig om uppemot 100 handlingar gällande amerikansk underrättelseverksamhet i Ukraina, Mellanöstern och Kina som publicerats på internet. Bland uppgifterna finns information om en planerad väststödd ukrainsk motoffensiv mot Ryssland, enligt New York Times (NYT).

Spionerar på sina allierade

Nu kommer nästa hårda smäll mot USA och dess geopolitiska intressen. New York Times rapporterar att det inte bara är motståndare, såsom Ryssland, Kina och Iran, som USA spionerar på, utan i högsta grad även sina allierade.

Den läckta informationen visar att Pentagon aktivt spionerat på ukrainska toppolitiker och -militärer, enligt NYT för att amerikanerna vill få koll på vilken strategi som Ukraina använder sig av i kriget mot Ryssland, för att därefter ta ställning till vilket stöd som ska ges.

Ett annat land som bevisligen drabbas av amerikansk övervakning är Sydkorea, vars vapenproduktion USA vill använda i Ukrainakonflikten. Ett läckt dokument visar hur amerikanerna avlyssnat ett samtal mellan sydkoreanska politiker, där dessa uttrycker oro för att USA:s president Joe Biden ska utöva påtryckning mot Sydkorea att skicka vapen till Ukraina.

Att USA aktivt spionerar på allierade och neutrala stater är varken en nyhet eller hemlighet, men när sådant kommer till ytan väcker det oftast vrede hos befolkningen i dessa länder och stärker kritiken mot USA:s utrikespolitiska agerande.

Kan avslöja Rysslandsspionage

Läckan beskrivs även som katastrofal för de amerikanska ambitionerna i Ukraina och kan eventuellt skada den ukrainska krigsinsatsen, eftersom spionaget möjliggjort tillgång till känslig militär information. Bland annat innehåller det information om att ukrainarna lider brist på ammunition för sitt flygförsvar.

Dessutom avslöjas det att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska ha infiltrerat större delen av den ryska säkerhetstjänsten och därmed fått god tillgång till ryska militära hemligheter. Nu fruktar spionorganisationen att läckan kommer innebära tillräcklig information för att ryssarna ska kunna identifiera infiltratörerna och strypa informationsflödet till USA.

Sant och falskt om krigsförluster från Pentagon

I synnerhet en läckt uppgift orsakar debatt och det rör antalet soldater som dödats i kriget i Ukraina. Enligt analytikern Aric Toler ska det röra sig om två läckor, den första av en olyckshändelse och den andra medveten, för att då ”läcka” dokument med tillrättalagd information.

Ryssland ska enligt den ena läckan ha förlorat 16 000 till 17 500 dödade soldater, medan Ukraina ska ha förlorat 61 000 till 71 500 dödade soldater. Båda sidorna ska sammanlagt ha lidit förluster på 200 000 man vardera, med antalet sårade inräknade.

Enligt den andra läckan har siffrorna skiftat. Där är det Ryssland som lidit flest dödsfall, nämligen 43 500, medan Ukraina har lidit 17 500 dödade soldater.

Vilken information som är den rätta har i nuläget inte kunnat fastställas.

Ingen censur av läckan

Läckan har gjorts tillgänglig på olika sociala medier, bland annat på Twitter. Enligt flera inlägg ska de amerikanska myndigheterna ha utövat påtryckning mot mikrobloggen att censurera dessa, men ett inlägg från ägaren Elon Musk antyder att ingen censur kommer att ske.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter