Omfattande strömavbrott – Detta kan du göra om du drabbas

Just nu har tusentals hushåll drabbats av strömavbrott på grund av storm. Men det finns saker som kan göras för att motverka de negativa effekterna, oavsett om du redan drabbats eller har strömmen kvar.

Just nu ska så många som 8 000 hushåll vara utan ström i stora delar av Götaland när stormen Otto drar in västerifrån, rapporterar Dagens Nyheter. I skrivande stund har elleverantören E.ON ingen prognos för när strömmen kan beräknas vara tillbaka.

Vindstyrkan ska på vissa håll ha varit så kraftig som 34 sekundmeter. Nu kommer SMHI även med varningar för plötslig halka, då regn och blötsnö fryser till när temperaturen sjunker.

Krisberedskap – var alltid förberedd

Frihetsnytt har tidigare skrivit artiklar om krisberedskap, bland annat med fokus på strömavbrott. Även om du befinner dig mitt i ett strömavbrott finns flera åtgärder som kan tas för att säkerställa det viktigaste.

Åtgärder

Börja alltid med att kolla elen så att det inte bara är en propp eller säkring som gått. Är det inget fel på dessa ska du kolla med grannarna om även de har drabbats. Har inte heller de ström ska du kontakta elbolaget.

I så fall ska du börja med att tappa upp det vatten som finns i kranarna. När elen försvinner finns inte längre något tryck som ser till att nytt vatten kommer in. Använd flaskor och hinkar för ändamålet. Då vet du hur mycket vatten du har tillgång till.

Håll dig även uppdaterad om information. Sveriges Radio P4 används vid strömavbrott. Det är bra att ha införskaffat en vevradio, som du kan använda även utan tillgång till ström. Är krisen mycket allvarligt hittar du information på www.krisinformation.se.

Undvik att öppna kyl och frys eftersom det släpper ut kylan. Fokusera först på att äta upp det som finns i kylen, eftersom det blir dåligt fortast. Som förberedelse kan du lägga in PET-flaskor med vatten i frysen, så håller sig kylan längre.

Stäng av alla elektroniska apparater, utöver någon lampa så du kan se när strömmen är tillbaka. Om en massa saker är igång hos flera hushåll när strömmen kommer tillbaka finns risken att elnätet blir överbelastat och öppnar för nya strömavbrott.

Om det är kallt (som det brukar vara den här tiden på året), ska du samla din familj, väl påklädda i ett rum. Sätt täcken för dörrar och fönster, eftersom värme snabbt försvinner därifrån. Bor du själv kan du göra en koja under ett bord och täcka över med filtar och täcken.

Skulle det inträffa en olycka är det bra att ha utrustning hemma, såsom apoteksprodukter och första hjälpen-lådor. Räddningstjänsten kan bli överbelastade i en krissituation och det är inte självklart att apotek är öppna. Räddningstjänsten brukar dock ställa ut fordon i området, oftast på den lokala brandstationen, där det går att larma om något har hänt.

Bra att ha hemma om elen försvinner

  1. Radio med solceller, vev eller batteri
  2. Värmeljus, stearinljus och tändstickor
  3. FicklampaBatterier (till radio och ficklampa med mera)
  4. Laddad powerbank till mobiltelefonen
  5. Sjukvårdsutrustning
  6. Mediciner
  7. Mat- och vattenreserver (som ej är beroende av kyl och frys)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter