Omröstning i FN ger hopp åt palestinier

FN har röstat för att en internationell domstol ska bedöma konsekvenserna av Israels ockupation av palestinskt territorium. Beslutet välkomnas av palestinier, men innebär problem för Israels nya regering.

Under fredagen röstade FN för att låta den Internationella Domstolen i Haag (ICJ) utreda de juridiska konsekvenserna av Israels ockupation utav palestinskt territorium, rapporterar Reuters.

87 medlemsländer röstade för, 24, däribland USA, röstade mot, och 53 avstod.

De palestinska områdena Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem erövrades av Israel 1967 och har varit under ockupation sedan dess.

Omröstningen ses som en seger för palestinierna. Enligt Nabil Abu Rudeineh, talesman för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, innebär detta att Israel kommer att ställas till svars för sitt agerande på dessa områden.

De israeliska myndigheterna har i nuläget inte kommenterat omröstningen, men bedömare säger att det kommer att bli en utmaning för premiärminister Benjamin Netanyahus nya regering. Netanyahu tillträdde i torsdags som ledare för en ny regering, som involverar partier som vill utöka bosättningarna på de ockuperade områdena.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter