Omtalade influencern får lämna Rumänien efter 3 år

Efter tre år får den brittisk/amerikanske influencern och opinionsbildaren Andrew Tate och hans bror Tristan lämna Rumänien i väntan på rättegång. Enda kravet från domstolen i Bukarest är att han måste stanna inom EU fram tills dess. Tate är därmed fortfarande misstänkt för en rad brott som både han själv och kritiker hävdar är en konspiration.

”En betydande seger”

Andrew Tate. Foto: WIkipedia /Anything Goes With James English (2021).
Andrew Tate. Foto: WIkipedia /Anything Goes With James English (2021).

Det var under fredagen som en domstol i Rumäniens huvudstad Bukarest beslutade att Andrew Tate får lämna Rumänien, men måste stanna inom EU eftersom han fortfarande inväntar rättegång. Där står han anklagad för människohandel, våldtäkt och bildandet av ett kriminellt gäng med syftet att sexuellt utnyttja kvinnor.

Andrew Tates talesperson, Mateea Petrescu, hyllade Bukarestdomstolens beslut, vilket han såg som ”en betydande seger och ett stort steg framåt” i fallet. Däremot är det inte klargjort om åklagaren kan eller kommer att överklaga domstolens beslut.

Greps för 1 ½ år sedan

Tate, som är en före detta professionell kickboxare och brittisk-amerikansk medborgare, blev först gripen i december 2022 i närheten av Bukarest, tillsammans med sin bror Tristan och två rumänska kvinnor.

Rumänska åklagare anklagade officiellt alla fyra i juni förra året, men samtliga har nekat till anklagelserna. Efter fredagens beslut var han därför inte sen med att visa sin glädje på den sociala medieplattformen ’X’:

Andrew Tates Twitterinlägg under fredagen (5 juli). Foto: Skärmbild /X Andrew Tate.
Andrew Tates Twitterinlägg under fredagen (5 juli). Foto: Skärmbild /X Andrew Tate.

”JAG ÄR FRI. FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ 3 ÅR KAN JAG LÄMNA RUMÄNIEN. BLUFFALLET RASAR IHOP.”

En av Andrew Tates advokater, Eugen Vidineac, säger att de omfamnar och applåderar domstolens beslut. Han anser beslutet vara en återspegling av hans klienters exemplariska beteende och medverkan och tillade att bröderna är fast beslutna att rentvå sitt namn och rykte.

Drev som pågått länge

Andrew Tates bror Tristan. Foto: Skärmbild (Youtube).

Andrew Tate har länge hävdat att alla rättsprocesser och anklagelser är en komplott för att tysta honom och andra liknande opinionsbildare som snabbt blivit populära i sociala medier. Framförallt bland unga västerländska män där han har sin största supporterskara.

Man kan tycka vad man vill om Andrew Tate men att etablerade medier fört ett så omfattande drev mot honom – istället för att bara avfärda honom som en ensam galning – säger en hel del.

Fakta (detta har hänt):

  • Den 26 april beslutade Bukaresttribunalen att åklagarnas ärende mot Tate uppfyllde de juridiska kriterierna och att en rättegång kunde inledas men satte inget datum för att den skulle börja.
  • Domen kom efter att rättsfallet diskuterats i flera månader i de preliminära kammarstadierna, en process där de tilltalade kan ifrågasätta åklagarens bevis och ärendehandlingar.
  • Efter att bröderna Tate greps, hölls de tre månader i polisarrest innan de förflyttades till husarrest. Deras rörelsefrihet begränsades sedan till Bukarest kommun, det närliggande länet Ilfov, och sedan till Rumänien.
  • Vidineac sa att möjligheten att resa inom EU:s 27 medlemsländer kommer att göra det möjligt för bröderna Tate att ”utöva yrkesmässiga möjligheter utan begränsningar.”
  • Andrew Tate, som har samlat på sig 9,5 miljoner följare på den sociala medieplattformen X, har upprepade gånger hävdat att åklagare inte har några bevis mot honom och att det finns en politisk konspiration för att tysta honom.
  • Han har tidigare blivit avstängd från olika sociala medieplattformar för att ha uttryckt ’kvinnofientliga åsikter’ och använt ’hatretorik’.

Källa: AP

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter