Onödig restriktion mot Kinaresenärer

Experter säger att det nya kravet på covidtestning som regeringen infört för resenärer från Kina, är meningslöst.

Det nya kravet att covidtesta alla resenärer från Kina, som regeringen beslutade om igår och som kommer att gälla från och med i morgon den 7 januari, kommer inte att ha någon effekt på smittspridningen, menar flera experter enligt SVT. De är till och med helt meningslösa säger en professor i infektionssjukdomar:

– Det kommer inte påverka smittspridningen på något sätt och det kommer heller inte påverka inflödet av nya varianter. Testar man från Kina så måste man testa från alla länder, annars är det meningslöst, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Även Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska Institutet är av samma åsikt.

– De varianter som sprids i Kina är samma som redan sprids i Sverige, säger Dillner.

Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tror inte heller att testerna kommer att göra så att smittan sprids mindre i Sverige men att det kan vara en åtgärd som har effekt på att fördröja en introduktion av en eventuell ny virusvariant.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter