lördag, 1 oktober, 2022

Opinion: S ökar och SD minskar – Åkesson opålitlig?

Novus presenterar idag sin nya väljarundersökning, där SD halkat tillbaks till tredje största parti. Opinionsinstitutets VD poänterar vikten av personligt förtroende för partiledarna.

Novus VD Torbjörn Sjöström säger i en intervju med SVT att väljarna vid valet av parti i första hand bedömer vilka av partiledarna de har förtroende för. Först därefter ser man till sakfrågorna. Detta gynnar uppenbarligen inte Sverigedemokraterna – partiledaren Jimmie Åkesson åtnjuter efter sina upprepade anpassningar till andra riksdagspartier ett sjunkande förtroende trots att hans parti enligt väljarna har den bästa politiken i den viktiga invandrings- och migrationsfrågan.

Svek kostar förtroende

Så sent som igår kunde Frihetsnytt avslöja att SD numera inte bara vill ha Sverige kvar i EU, utan även, i sin totala anpassning till andra riksdagspartier, arbetar för att utvidga EU med några av det forna Sovjetunionens allra fattigaste länder.

Enligt psykologins regler erhåller en person som bytt sida i en konflkt inget nytt förtroende hos den sida som han har bytt till, som ersättning för det förtroende han förlorat hos den sida han har bytt från. Jimmie Åkesson åtnjuter numera ett lägre förtroende än Centerpartiets besynnerliga partiledare Annie Lööf. Efter Novus senaste förtroendemätning i mars (före Nyamko Sabunis avgång från Liberalerna) konstaterade SVT att ”Nyamko Sabuni är också, tillsammans med Jimmie Åkesson, den partiledare som flest svenskar uppger att de har mycket eller ganska litet förtroende för.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Rapport från en skurhink – efter valet

00:04:34

Nyhetssändning 26 september