Opinionschefen: SD inte borta efter EU-valet – tvärtom

Många kritiker till Sverigedemokraterna (SD) och invandringsmotstånd gottade sig åt partiets resultat i EU-valet. Man hävdade att väljarna överger partiet. Nu säger chefen för ett av de tyngsta svenska opinionsinstituten att dessa bedömare är helt fel ute.

Det nyligen avslutade EU-valet ledde till ett dåligt valresultat för Sverigedemokraterna (SD). För första gången någonsin backade partiet i ett val, samt blev omsprunget av både Miljöpartiet (MP) och Moderaterna (M).

Resultatet har utnyttjats av partiets motståndare för att hävda att väljarna inte vill ha en restriktiv invandringspolitik, att de skräms bort av att partiet talar om folkutbyte, samt TV4 Kalla faktas ”avslöjande” om partiets påstådda ”trollkonton”.

Men den opinionsmätning som SvD/Demoskop presenterade gav en helt annan bild. Där visade det sig att SD satt säkert som Sveriges näst största parti, medan Socialdemokraterna och Moderaterna sjönk.

”Förhastade slutsatser”

Johan Martinsson. Skärmavbild: Aftonbladet
Johan Martinsson. Skärmavbild: Aftonbladet

Nu säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson att de som glatt hävdar att SD är uträknade efter EU-valet, har helt fel. I en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) tar han upp flera faktorer som talar mot dessa analyser. Dels tar han upp det faktum att SD:s väljare varit minst benägna bland riksdagspartiernas väljare att gå och rösta. Dessutom förlorade SD inga av sina väljare bland de som faktiskt gick och röstade i valet.

Stor efterfrågan på begränsad invandring

Om SD verkligen hade skrämt bort sina väljare, då borde man inte få så höga siffror (21,3 procent) i Demoskops senaste mätning. Inte nog med att man behåller sina kärnväljare, man verkar även fortfarande dra till sig väljare från andra partier. Detta ser Martinsson som ett tecken på att det finns en efterfrågan på en restriktiv invandringspolitik.

”Det finns ännu inga tecken på att efterfrågan på en restriktiv migrationspolitik har minskat bland svenska folket, vilket är själva grunden för Sverigedemokraternas tidigare framgångar. De opinionsbildare som hoppas på ett minskat inflytande för SD i framtiden gör nog säkrast att inte räkna ut partiet efter EU-valet eller att ta för givet att deras hårda retorik var till deras nackdel”, skriver han i slutet av artikeln.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter