Öppen konflikt i Israels krigskabinett om Gaza

Den israeliska krigsmakten fortsätter med den brutala krigföringen på Gazaremsan. Det finns dock ingen enighet i den israeliska ledningen om vad som ska ske med Gaza efter kriget. För första gången har en tydlig spricka uppstått inom krigskabinettet.

Kriget på Gazaremsan fortsätter och antalet dödsoffer fortsätter stiga. Enligt siffror från de palestinska myndigheterna har över 35 000 människor dödats. Samtidigt har offensiven inletts mot staden Rafah, dit över en miljon palestinier flytt. Uppemot 600 000 människor befinner sig på flykt från Rafah, rapporterar Al Jazeera.

Infrastrukturen på Gazaremsan har i stort sett slagits sönder och den humanitära situationen är katastrofal. Samtidigt måste Israel bestämma sig för hur man ska hantera Gaza efter kriget.

Första gången en spricka syns

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon/ CC BY-SA 3.0 DEED
Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. Foto: Wikipedia/ Avi Ohayon/ CC BY-SA 3.0 DEED

Det står mellan en militär ockupation av hela Gazaremsan, eller låta Hamas behålla sitt styre. Det är åtminstone de alternativ som gäller om inte ett alternativ presenteras. Det varnar Israels försvarsminister Yoav Gallant för, rapporterar The Times of Israel.

Nu kräver han att premiärminister Benjamin Netanyahu beslutar sig för vad som ska göras. Det Gallant förespråkar är att palestinierna själva ska få styra över Gaza, utan israelisk militär inblandning, så länge som Hamas hålls borta från makten.

Kritiken växer

Gallant, och flera andra som ingår i krigskabinettet, riktar hård kritik mot Netanyahu och anklagar honom för obeslutsamhet. Enligt The Times of Israel är det första gången som en sådan öppen konflikt syns i kabinettet.

Den senaste tiden har politikerna blivit alltmer splittrade om kriget, samtidigt som kritiken växer mot regeringen. Stora protester hålls, där Netanyahu får svidande kritik för hur man hanterat de 250 personer som Hamas tog som gisslan under attacken mot Israel den 7 oktober.

Om oenigheten växer, anser bedömare att det kan undergräva regeringens motstånd mot en fredsuppgörelse.

Israels finansminister, Bezalel Smotrich. Foto: Wikipedia/Atbannett
Israels finansminister, Bezalel Smotrich. Foto: Wikipedia/Atbannett

Extremsionister vill se folkfördrivning

De alternativ som lyfts fram är inte de enda som presenterats. De extremsionistiska politikerna i Knesset, vars stöd Netanyahu är beroende av, har en annan uppfattning: töm Gazaremsan på palestinier och låt israeliska bosättare ta över marken.

Detta har bland annat finansministern Bezalel Smotrich förespråkat. Var palestinierna skulle ta vägen är man ointresserad av, men sannolikt kommer de att fördrivas till Egypten. Många beräknas därefter att söka sig till Europa.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter