Orbán varnar för upptrappning i Ukraina

Enligt Ungerns premiärminster Viktor Orbán pågår diskussioner om att sända trupper till Ukraina på statsministernivå inom EU, vilket han betecknar som oroande. Statsminister Ulf Kristersson höljer sig i tystnad.

I takt med att utsikterna för den ukrainska militären förvärras har europeiska ledare – enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán – blivit öppna för utplacering av ”fredsbevarande styrkor” i Ukraina. Under en intervju meddelade Orbán att det är ”ett legitimt, accepterat och väletablerat samtalsämne bland europeiska ledare huruvida EU:s medlemsstater ska skicka fredsbevarande trupper
Vi är nära gränsen till något som tidigare ansågs vara otänkbart, tillade den ungerske ledaren.

Ett bepansrat trupptransportfordon av typ BMP, med upp till sex personer ombord, träffas av en attackdrönare eller en granat. Att döma av västerländska rapporter har cirka 10 000 liknande händelser inträffat hittills i Ukraina under det senaste året. Stillbild.

Risken för världskrig redan stor

Sedan Nato installerat atombombsrobotar med mycket kraftiga laddningar i åtskilliga av Europas länder är ett eventuellt världskrig inte, som tidigare, något som kan begränsas till ett förödande slagutbyte mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. Numera finns de atomstridsmedel som den ryska sidan måste förinta i samband med ett krigsutbrott, även utspridda på det europeiska fastlandet.

Eftersom ”Västlandet förser ukrainare med mer och mer modern utrustning, är jag övertygad om att hotet om världskrig inte är en litterär överdrift.” Orbán fortsatte och sa att ”när europeiska och amerikanska ledare säger att om detta fortsätter kan vi hamna i tredje världskriget, verkar detta vara en överdrift. Men där jag jobbar och där jag ser händelserna är detta en verklig fara i detta ögonblick.

Mot bakgrund av vad som redan inträffat är Natotrupper utplacerade i Ukraina något oacceptabelt för Moska. Som svar på Orbáns förebud av ”fredsbevarare” i Ukraina, anmärkte Kremls talesperson Dmitrij Peskov att detta är ”en extremt farlig diskussion.

Medvedev: ”Vargar i fårakläder”

På sin Telegramkanal utfärdade den tidigare ryske presidenten och vice ordföranden i det ryska säkerhetsrådet, Dimitri Medvedev, de skarpaste varningarna. Det är uppenbart att sådana ”fredsbevarare är våra osminkade fiender, vargar i fårakläder”.

Stillbild YouTube

Enligt Medvedev är avsikterna med sådana ambitioner kristallklara – att lura Ryssland till vapenstillestånd vid en för dem gynnsam position på kontaktlinjen, för att sedan placera ut ”fredsbevarande” trupper ”beväpnade med automatgevär och åkande på stridsvagnar”.
De bara förbereder sig för att gå in i konflikten på våra fienders sida … för att släppa loss det tredje världskriget som de påstår sig vara så rädda för.

Det finns mängder av bilder och filmer på både levande och döda soldater och civila från Ukrainakonflikten. Men eftersom det allmänt anses vara dålig smak att skildra sådant avstår vi från av illustrera artikeln med dessa bilder. Detta är två T-72 från den ukrainska sidan. Skärmavbild: YouTube.

Legitimt mål

Dmitri Medvedev menar vidare att det inte spelar någon roll om väststaternas trupper skulle ”bära någon sorts blå hjälmar med gula stjärnor”. Oavsett klädsel gör sig sådana trupper till ett ”legitimt mål” och han förutspår att de ”kommer att dö under stridens gång.
Är Europa förberett för en lång rad kistor med fredsbevarare? frågade sig Medvedev retoriskt.

Sedan den våldsamma upptrappningen av Ukrainakonflikten i början av 2022 har Budapest upprepade gånger uttryckt sin oro över den västerländska inblandningen.

Trots att Budapest har fördömt den ryska invasionen har den ungerska mililtärmakten vägrat att förse Kievregimen med vapen.

Sverige med på krigståget?

Frihetsnytt har uppfattningen att Sveriges statsminister bör redogöra för sin inställning till diskussionerna om att EU, som på hans egen tillskyndan snabbt förvandlas till en stat istället ett förbund av nationer, ska sända en armé för att kämpa i Ukrainas krig mot Ryssland. Statsministerns pressekreterare svarade på ett telefonsamtal från Frihetsnytt genom att sända ett SMS där man välkomnade Frihetsnytt att ställa sin fråga via ett SMS, vilket vi gjorde.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Situationen är allvarligare än folk förstår.
    Vad 17 skall Ukraina med EU till …??EU har överproduktion och är en byråkratisk koloss.
    vad skall Ukraina med Nato till ?? nato/USA vill inte köpa spannmål , ost ,ägg och smör från Ukraina…dom har själva överproduktion.
    Den normala handelspartnern är Ryssland och dom gamla delarna av Sovjetunionen.
    En normalt funtad president i Ukraina vinnlägger sig om att ha goda och förtroendefulla kontakter med sina grannar .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter