Orbán stödjer fredsplan

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán ger sitt bifall till den plan för fred i Ukraina som Kina presenterat, vilket gör att han går tvärtemot de övriga västländerna, framförallt Nato och USA.

Under sitt tal till det ungerska parlamentet under måndagen uttryckte landets premiärminister, Viktor Orbán, sitt stöd för den fredsplan i Ukraina som Kina nyligen presenterade, rapporterar ungerska Telex.

I talet lyfte han hur det pågående kriget drabbar alla, inte bara ryssar och ukrainare, ut även hela Europa och måste därför få ett slut. Det är i synnerhet ekonomin som blivit lidande och den kommer sannolikt inte att återgå till samma nivåer som rådde innan kriget, varnade han.

Fredsplan orsakar anklagelser om rysk infiltration

Den kinesiska fredsplanen, som presenterades den 24 februari, har inte tagits emot väl av Nato och USA. Krigsalliansens generalsekreterare, Jens Stoltenberg, ifrågasatte planens trovärdighet, eftersom kineserna inte fördömt den ryska invasionen, medan USA:s utrikesminister Anthony Blinken ansåg att det var ett falskt försök från Kina att framstå som neutrala i konflikten, skriver Reuters.

En som däremot inte fördömt och avfärdat planen är den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, som välkomnar det kinesiska initiativet, enligt Reuters. Men Zelenskyj kommer inte att acceptera en fred som inte innebär ett fullständigt ryskt tillbakadragande.

Orbáns stöd för fredsplanen gjorde att oppositionen tog tillfället i akt att anklaga honom för att gå Moskvas ärenden. Den tidigare socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsány, som 2006 blev påkommen med att ha ljugit i parlamentsvalet varpå tusentals ungrare krävde hans avgång, anklagade Orbán för att vara en ”rysk agent”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Nej du Jens.
    Det lär inte bli något av den saken. Huvudsaken är att få en varaktig fred.
    Krim är ju faktiskt ryskt. Det var Krusse som ändrade på kartan när allt var Sovjet.
    Dom omstridda gränsområdena skulle enligt mitt förslag bli neutral zon och självstyrande. Ingen militär från något håll. Eftersom korruptionen tycks ingrodd kan man ha t.e.x en Schweizisk guvenör som styr upp området.
    Huvudsaken är att få stopp på dödandet och förstörelsen.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter