Ordförande kräver: Sluta experimentera med folkhälsan!

I en debattartikel idag den 3 april går LRF:s förbundsordförande till angrepp mot de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Något han menar kan få ödesdigra konsekvenser för folkhälsan ifall de inte stoppas av regeringen och utvärderas omgående.

Utbredd näringsbrist hägrar

I en debattartikel idag den 3 april på Aftonbladet kritiserar förbundsordföranden för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Palle Borgström de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) som väntas stå klara i juni. Rekommendationer som han menar är ett stort experiment på folkhälsan, dikterat av aktivistiskt lagda forskare och tankesmedjor som vägrar att se helhetsbilden.

Palle Borgström. Skärmavbild: Twitter/ @PalleBorgstrom
Palle Borgström. Skärmavbild: Twitter/ @PalleBorgstrom

Ifall de nuvarande resultaten i de uppdaterade rekommendationerna blir slutgiltiga kan det i praktiken innebära mindre näring och energi till barn, sjuka, sköra och äldre. Detta då det är rådande NNR som ligger till grund för vilken mat som serveras på skolor, vårdhem och äldreboenden.

Då NNR-kommitténs arbete hittills har präglats av stora brister och ansenlig påverkan utifrån anser Borgström att regeringen måste agera nu för att stoppa det ”kanske största folkhälsoexperimentet i modern tid” som han kallar det.

NNR:s inflytande är betydande

De nya näringsrekommendationerna som NNR uppdaterar vart tionde år, och som finansieras av nordiska ministerrådet, har ett stort inflytande på maten som serveras på offentliga inrättningar, vilket Frihetsnytt rapporterat om. Inflytandet är direkt vilket innebär att slutresultatet ligger till grund för maten som serveras på bland annat skolor och äldreboenden.

Ifall slutresultatet förespråkar vissa livsmedel är det sedan dessa som utgör maten som serveras till bland annat våra barn och äldre. Det påverkar även Sveriges livsmedelsproduktion, innefattande beredskapen vid kris och krig. Man kan indirekt säga att rådande rekommendationer styr folkhälsan i en viss riktning.

Att arbetet med uppdateringarna sköts professionellt, opartiskt och har ett helhetsperspektiv (med förankring i verkligheten) är därför av yttersta vikt. Ett bristfälligt och dåligt utfört arbete har förmågan att skada NNR:s förtroende på lång sikt.

Onyanserat och partiskt arbete

Dessvärre nås vi av djupt oroande signaler gällande de senaste uppdateringarna där experter har hoppat av kommittéarbetet i protest. Vidare kräver tunga aktörer som Kungliga skogs- och lantbruksakademin (KSLA) att delar av arbetet görs om då det utelämnar många viktiga och avgörande fakta.

– Tyvärr är det KSLA:s uppfattning att texter, figurerna och tabellerna i dokumentet över livsmedelskonsumtion och miljömässig hållbarhet i Norden och Baltikum innehåller så många utelämnanden, irrelevanta fakta om svenska förhållanden och generella oklarheter att det är nödvändigt för NNR 2022 att presentera en ny version innan det är möjligt att gå vidare med livsmedelsbaserade näringsrekommendationer, kommenterar Åke Bruce med flera sakkunniga i kravbrevet.

Kungliga skogs- och lantbruksakademin kontor i Stockholm. Foto: Wikipedia/ Esquilo/ Johan Fredriksson
Kungliga skogs- och lantbruksakademin kontor i Stockholm. Foto: Wikipedia/ Esquilo/ Johan Fredriksson

Det som framförallt kritiseras i de hitintills offentliggjorda texterna är de onyanserade sätten på vilka man betraktar livsmedel och livsmedelsproduktion. De lutar åt att animaliska livsmedel är ohälsosamma och miljöovänliga att producera medan de vegetariska livsmedlen är det motsatta, utan att väga in faktorer som natur, klimat och faktiska levnadsförhållanden.

Två av forskarna har dessutom varit öppet kritiska till animalier och även kampanjat för minskad animalieproduktion. Det är en sorts aktivism som inte hör hemma i seriösa arbeten och projekt som berör folkhälsan.

Folkhälsan dikteras av utländska tankesmedjor

Problembilden fördjupas ytterligare av att hållbarhetsavsnittet (som KSLA kräver ska stoppas och göras om) har skrivits av brittiska lobby- och tankesmedjan Chatham House och inte av kommittén själva. Detta enligt branschtidningen Land lantbruk som även visade att betalningen till tankesmedjan skett i form av märkliga donationer.

En tankesmedja som man för övrigt undrar ifall den har några som helst kunskaper om nordiska förhållanden.

De sårbara drabbas värst

Om arbetet med de uppdaterade näringsrekommendationerna inte stoppas och ses över omgående innebär det att en liberal brittisk tankesmedja dikterar kostråden för svenska barn och åldringar istället för oberoende experter.

Då barn, sjuka, sköra och de äldre (samhällets mest sårbara grupper) får betydande delar av sitt energi- och näringsintag från offentliga kök är det de som drabbas hårdas av NNR:s uppdaterade kost och näringsrekommendationer. Något som redan drabbat dem hårt med ett alldeles för lågt intag av flera viktiga vitaminer och mineraler.

Att skära ned ännu mer på den energi- och näringsrika maten vore därför förödande för både folkhälsan och i förlängningen även samhället.

Regeringen måste agera för folkhälsan

Borgström med flera menar därför att det pågående NNR-arbetet behöver stoppas omgående och göras om. Detta för att få full insyn i det vetenskapliga arbete som säkerställer att hänsyn tas till relevant forskning på området hälsa och miljömässig hållbarhet.

Han uppmanar därför regeringen att agera skyndsamt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Detta är ett av stegen av den ”den globala stadsmakten” som vill påtvinga människor den genmanipulerade födan, samt att vi inte ska äta animaliskt. Detta går stick i stäv med närproducerat. Våra jordbruk ska läggas ner och vi ska importera alla råvaror så ”den globala stadsmakten” kan bestämma vad vi ska äta. Det är hög tid att vi alla säger ifrån om detta vansinne!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter