Ordnar för svenskar på väg tillbaka

Under lång tid har ordnar i Sverige varit begränsat för vissa områden. Men nu vill regeringen att viktiga insatser ska uppmärksammas.

Sedan ordensreformen 1975 har det inte varit möjligt för svenska medborgare att belönas med utmärkelser. I Konstitutionsutskottets betänkande 1973:27 föreslogs att inga svenska medborgare längre skulle tilldelas de kungliga ordnarna och att endast utmärkelsen För Nit och Redlighet i rikets tjänst skulle delas ut till statsanställda efter 30 års tjänst.

Nu har regeringen beslutat att införa ett system för att uppmärksamma viktiga insatser, såsom livräddning, vetenskapliga bedrifter eller handlingar som haft stor betydelse för Sverige.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i ett pressmeddelande att staten behöver bli bättre på att uppmärksamma insatser som varit viktiga för både enskilda individer och samhället i stort. Sådana betydelsefulla handlingar ska belönas med någon av Sveriges främsta utmärkelser. Det kan antingen vara en ordensutmärkelse inom någon av de kungliga riddarordnarna eller en utmärkelse som regeringen delar ut.

Förordningen och det nya belöningssystemet inrättas den 1 februari 2023.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter