Oro för attacker på Vasaloppet

Det stora Vasaloppet äger rum under söndagen. Men arrangörerna oroas över aktioner och attacker från miljöaktivister, på grund av kopplingar mellan årets lopp och mäktiga oljebolag.

Under söndagen den 5 mars äger det 99:e Vasaloppet rum, dit 15 800 personer är anmälda. Tävlingen äger rum till minne av Gustav Vasas flykt från danskarna 1520 och är en stor folkfest, där fokus ligger på svensk historia, kultur och natur.

Men i år finns dock en oro för politiska störningar. På grund av att loppet finansieras av oljebolaget Preem tror arrangörerna att det kommer förekomma aktioner från miljöaktivister, rapporterar TT.

Greenpeace kommunikationschef i Norden, Daniel Bengtsson, har inte uttalat sig om några aktioner kommer äga rum från aktivistgruppens sida, men riktar i ett uttalande hård kritik mot samarbetet mellan Preem och Vasaloppet:

”Genom att sponsra Vasaloppet får oljebolaget Preem hjälp att nå en storpublik och förknippa sitt varumärke med vintersport. Samtidigt får alla skidåkare allt färre skiddagar på grund av samma företags verksamhet, som vi vet driver på klimatförändringar och snösmältning. Det bör de inte komma undan med utan att det uppmärksammas”, säger han i ett skriftligt svar till TT.

Beredda på attacker

Vasaloppets Vd, Johan Eriksson, säger till TT att man är beredd på aktioner och attacker från miljöaktivister. Det blir dock svårt att bevaka hela sträckan på nio mil, så man kommer fokusera på flera specifika områden.

Samarbetet med Preem kommenterar han:

– Anledningen till att vi gått in i det här samarbetet är att vi har en gemensam bild av hur vi kan utveckla arrangemanget och sänka våra energiutsläpp tillsammans med de energibolag vi valt att jobba med. Vi ser effekter att det hjälpt oss.

Inför Vasaloppet har det pågått en namninsamling på Greenpeace hemsida för att stoppa samarbetet mellan Vasaloppet och Preem. I nuläget har 170 personer, utav målet 50 000, skrivit på.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter