Oro för valfusk ökar när ogiltiga röster godkänns

Tusentals ogiltiga röster kan godkännas efter ny räkning idag

Runt om i Sveriges vallokaler ogiltigförklarades över 90 000 röster under söndagen. Efter länsstyrelsens nya räkning kan nu tusentals av de rösterna godkännas och tillsammans med dagens röster avgöra valet.


Många är oroliga för potentiellt valfusk medan andra ser proceduren som standard. Att en ytterligare kontrollinstans läggs till den ursprunglige rösträknarens bedömning torde inte öka risken för valfusk.

En välkänd metid för valfusk är att rösträknaren själv gör veck på oönskade valsedlar – för att sedan ogiltigförklara dem. Redan 1991 rapporterade företrädare för Pensionärspartiet från en rösträkningslokal i Helsingborg att högar med vikta valsedlar för Framstegspartiet (senare fusionerat med Sverigedemokraterna) hade observerats i lokalen.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om Sverigedemokraterna och partiet Malmölistans oro över sabotage kring valet.

Det faktum att endast mediejättarna fick direkt information under valdagen betecknas av bedömare som en förberedelse för valfusk. Därmed kan myndigheterna lättare frisera siffrorna på central nivå utan att visa osannolika kurvor i statistiken.

Valfusk eller inte lär vi efter dagens besked inte ha skrivit det sista om valet 2022.

Artikeln uppdaterad 2022-09-22 08:00 av Carl Lundström

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter