Österrike avskaffar lagen om vaccinkrav för covid-19

Den österrikiska regeringen har skrotat en lag som skulle tvinga invånare i landet att vaccineras helt mot covid-19

Den österrikiske hälsoministern Johannes Rauch från det Gröna Partiet och det österrikiska folkpartiets partiledare August Wöginger meddelade att lagen om vaccintvång för covid-19 skulle avskaffas eftersom den inte var effektiv för att få fler människor att vaccinera samt att omicron-varianten har lett till mildare fall av viruset.

– Omicron har ändrat reglerna, sa Rauch och tillade, Corona-vaccinationsplikten föranleder inte någon att bli vaccinerad, och hävdade att även om människor straffades för att vara ovaccinerade så hade det inte någon inverkan på det totala antalet vaccinationer, vilket hade förblivit detsamma.

Hälsoministern sade också att lagen om obligatorisk vaccination hade skapat ”djupa sprickor” bland Österrikes befolkning och det österrikiska samhället. Han tillade att Österrike har gått från ”katastrofläge” till att kunna leva med viruset men noterade att testning och att skyddsmasker fortfarande var viktigt.

På torsdagen välkomnade ledaren för det populistiska Frihetspartiet i Österrike, FPO, Herbert Kickl att vaccinationsplikten avskaffades, men fortsatte med att kräva att Covid-19-åtgärdslagen också skrotas:

– Hälsoministern kan när som helst använda regler för att återinföra åtgärder som undantagstillstånd, nedstängningar för ovaccinerade och därmed uteslutning av ovaccinerade människor från det offentliga livet, varnade Kickl.

Phillip Kucher, hälsotalesman för österrikiska Socialdemokraterna, var mindre nöjd med skrotningen av vaccinkravet, och hävdade att avskaffandet var en ”tillfällig kulmination på regeringens misslyckande”, och begärde att regeringen motiverar sitt drag.

Den österrikiska regeringen antog den obligatoriska vaccinationspolicyn för alla invånare över 18 år i februari efter att det österrikiska parlamentet antog lagstiftning i januari. Enligt lagen skulle polisen ha fått kräva bevis på vaccination under trafikstopp och på andra ställen, att bötfälla ovaccinerade personer med motsvarande 6 000 kronor, även om böter för personer som bestrider sina initiala böter kan uppgå till 36 000 kronor.

Åtgärden avbröts senare i mars innan någon efterlevnad av lagen påbörjades eftersom Österrike lättade på sina olika covid-19-restriktioner. Det österrikiska beslutet kommer samma dag som EU-parlamentet röstade emot att förlänga vaccinpasskraven med över ett år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter