Östersjön blir sönderfiskad och det mesta blir till fiskmjöl i danska kvarnar för att sedan hällas ut i laxfarmar och inkluderas i illasmakande livsmedel.
”Sillens kraftiga nedgång i Östersjön är ingen nyhet. I åratal har larmrapporter kommit om beståndens allt sämre skick och nödvändigheten för ökat skydd och minskat fisketryck. Ska sillen ges en chans att återhämta sig måste vi också ta hänsyn till skarpsillen – en okänd men viktig spelare i Östersjön. Så länge fisket på skarpsill är stort kommer minskade kvoter för sill inte att hjälpa.” Det konstaterar Baltic Waters i sin Östersjöbrief.
Frihetsnytt har tidigare berättat om hur den förra regeringen vägrade att skydda fiskbestånden trots löften om att göra det, och om hur forskare räknat fel och därmed förvärrat situationen genom att överskatta bestånden. Allt detta samtidigt som man satsar enorma resurser på ”klimatåtgärder” som många forskare anser är totalt onödiga.
Rovfisket fortsätter
Havsfisket är ett av få områden där det uppenbarligen behövs mellanstatliga regleringar, avtal och kraftfull lagstiftning för att skydda naturen. I Norge kunde fiskebestånden återhämta sig efter några års fiskeförbud på 1970-talet och numera har fiskarna goda men reglerade fångster, samtidigt som de sinar i Östersjön.
Ändå har Sverige hittills varken infört de egna regleringar som hade behövts eller försökt påverka EU åt rätt håll – återigen i bjärt kontrast till agerandet inom ”klimatfrågan” där Sverige varit drivande.
Baltic Waters förklarar vidare skarpsillens situation och hur bestånden blir felräknade, vilket kan leda till att utfiskningen blir än värre.
”Då förvaltningen bara ser till beståndets totalvikt kan länderna utan problem komma undan med att fastställa höga skarpsillskvoter – trots att blandfisket och den systematiska felrapporteringen är känd inom EU och medvetenheten om att skarpsillsfisket kan påverka sillbestånden är hög.
Under de pågående förhandlingarna inför nästa års kvoter förväntas skarpsillskvoten sättas en bra bit högre än kommissionens förslag. Sverige kan agera i förhandlingarna nu, och göra viktiga insatser för att skydda sillen och skarpsillen. Det är nu upp till bevis för Sverige och de andra medlemsländerna – prioriterar de Östersjöns miljö, ekosystem och kustfiske eller det kortsiktiga industrifisket för foder? Än så länge tyder allt dessvärre på det sistnämnda.”