Östeuropas kommunistmonument rivs ner på löpande band

En bieffekt av kriget i Ukraina är att stora delar av Östeuropa håller på att riva ner monumenten till ”segern över fascismen” i andra världskriget.

Senast ut är den litauiska staden Klaipėda vid Östersjökusten, som nu i måndags började riva ner gamla sovjetiska statyer. Klaipėda, som grundades av tyskar på 1200-talet, ockuperades tillfälligt av Hitlertyskland 1939-1945 och ”befriades” senare av Sovjetunionen.

Arbetare rev bland annat ner en skulptur med tre sovjetsoldater och minnesplaketter som skulle högtidlighålla minnet av ”de fångar som dog och dödades i fascisternas läger” – något som setts som en förolämpning av många litauer vars anhöriga tvångsdeporterats eller satts i Gulag-läger under sovjetväldet.

Även Lettland har förklarat att man kommer att riva omkring 300 sovjetiska monument. Redan tidigare har det börjat göras i Polen och Estland.

Rörelsen för att slutgiltigt göra upp med Östeuropas kommunistiska förflutna inleddes i Ukraina, där man efter Majdan 2014 rev ner omkring 700 Leninstatyer och hundratals andra bolsjevikmonument på folkligt initiativ.

”Folkens vänskapsmonument” i Kiev revs den 26 april. Det föreställde bland annat enandet av ryssar och ukrainare under kommunismen. Foto: Wikimedia

Regeringen rev ner ytterligare 1 320 Leninstatyer och många andra sovjetiska monument under 2015-2017 – men man gjorde specifikt undantag för monument till ”segern över fascismen”. De skulle få stå kvar.

Symbolik från andra världskriget

Efter den ryska invasionen, där Ukrainas ”avnazifiering” utgjort det främsta krigsmålet enligt rysk propaganda, har ukrainarna helt övergett den linjen och börjat demolera alla kvarvarande monument från Sovjettiden.

Utöver att riva ner ukrainska och ”nazistiska” symboler har ryssarna tagit sig för att resa monument till sovjetiska hjältar och hissa sovjetiska flaggor i städer de intagit. Vissa trupper har också börjat använda hammaren och skäran som symbol på tygmärken. Allt detta stärker bilden att ryssarna vill återupprätta det gamla sovjetiska imperiet igen – vilket i sin tur fått allt fler ukrainare att börja ifrågasätta om Sovjets seger över Tyskland i andra världskriget verkligen är något att fira.

I det ockuperade Henitjesk reste ryska trupper ett monument till Lenin och hissade Sovjetflaggan på stadshusets tak bredvid den ryska. Foto: Telegram

På sina håll börjar ukrainarna nu ta gamla symboler från Hitlertyskland till heders igen – inte bara i de nationalistförband där sådana symboler redan tidigare florerat, som Azov och Aidar. Somliga medlemmar i den ukrainska krigsmakten och säkerhetstjänsten SBU bär öppet symbolen för SS-divisionen Galizien, som bestod av ukrainska frivilliga.

Det är oklart i vilken mån ukrainska och ryska myndigheter uppmuntrar eller försöker motverka användandet av symbolik från andra världskriget i form av tygmärken och liknande. ”Statykriget” är i alla händelser officiellt sanktionerat.

Symbolkriget har även tagits ner på gräsrotsnivå i flera östeuropeiska länder där gamla sovjetiska monument har vandaliserats utan myndigheternas tillstånd.

Medlem i ukrainska säkerhetstjänsten SBU med tygmärke för SS-divisionen Galizien. Foto: Telegram
Inte sällan ersätts den ukrainska flaggan med bolsjevikflaggan istället för den ryska flaggan när ett område ockuperas av ryssarna. Foto: Telegram
I Melitopol reste ryssarna nyligen en staty till NKVD-agenten Pavel Sudoplatov. NKVD var känt för sina brutala metoder och att bland annat ha legat bakom massakern på polacker vid Katyn. Foto: Telegram
I Polen revs flera sovjetiska monument i april. Foto: Telegram
Rysk spetsnaz-soldat bär tygmärke med hammaren och skäran. Foto: Telegram
Här är det pro-ryska aktivister som vandaliserat ett minnesmärke över stupade ukrainska soldater i nationalistregementena Azov och Aidar i staden Lisitjansk i april, genom att klottra ”Lenin” på det. Foto: Telegram
Även i Berlin vandaliseras gamla minnesmärken över ”segern mot fascismen”. Foto: Telegram
I Neubrandenburg, Tyskland vandaliserades ett sovjetiskt minnesmärke den 20 april, på Adolf Hitlers födelsedag, med bland annat hakkors i de ukrainska färgerna. Obekräftade uppgifter gör gällande att ukrainska krigsflyktingar ligger bakom. Foto: Telegram
KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar