Den rekonstruerade ostindiefararen Götheborg seglar mot Kina igen. Det skulle egentligen ha varit kört, men det familjeägda logistikföretaget Greencarrier har gått in och räddat fartyget med 35 miljoner kronor.
– Dåraktigt? Nej, men lite vansinnigt. Det underlättar att vara lite galen, säger Greencarriers vd Stefan Björk till DN.
Det ursprungliga Götheborg var en så kallad ostindiefarare, ett handelsfartyg som seglade mot Asien, som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp år 1745. År 1984 inleddes en utgrävning av originalskeppet och år 1995 påbörjades en rekonstruktion av det.
År 2003 sjösattes det rekonstruerade Götheborg, en stor kulturhistorisk händelse som samlade 90 000 nyfikna svenskar vid Göta Älvs stränder. 2005-2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. En rad expeditioner runtom Europa gjordes under de följande åren.
Men för sex år sedan var kassan tom för den ideella stiftelse som ägde Svenska Ostindiska Companiet, och det såg ut som om skeppets saga var slut. Då gick alltså Greencarrier in, köpte samtliga aktier av stiftelsen och räddade verksamheten. ”Syftet med förvärvet är tvåfaldigt, dels säkerställa ytterligare seglatser till bland annat Asien och Kina, dels skapa ytterligare möjligheter för handelsverksamhet med Asien”, förklarade bolaget i ett pressmeddelande.

Nu gör skeppet en uppvärmningstur genom Östersjön och norra Europa innan det återigen bär av mot Asien, där skeppet väntas anlända till Shanghai i september 2023. De första anhalterna är Helsingborg där du kan se fartyget den 14-17 juni, Helsingfors den 23-27 juni och Stockholm den 7-13 juli.
