Överbliven mat görs till sprit

Omsorg om miljön och jordens ändliga resurser behöver inte vara politisk miljöaktivism. På Gotland har idén om återvinning och hejdat matsvinn blivit en företagsidé med småskalig spritproduktion.

Spritbolag byggt på  originalidéer

Dagens Industri (DI) rapporterar idag om ett annorlunda men ändå framgångsrikt jordbruksföretagande. Gotland Spirits, med systerbolaget Spill, har fångat upp flera trender i sin spritproduktion: återvinning, kamp mot matsvinn och intresset för närodlat.

Företaget är såvitt känt hittills unikt i sitt anslag: råvaror till alkoholprodukter hämtas från den mängd matvaror som fortfarande är kuranta men som löper stor risk att slängas i matbranschens storskaliga produktion med ont om utrymme.

Bolaget Spill är helt baserat på närproduktion, medan Gotland Spirits hämtar råvaror längre ifrån men på samma förutsättning: råvarorna hade riskerat att slängas. Spritproduktion har också gynnsammare förutsättningar genom att det är en verksamhet med större marginaler och betalningsstarkare målgrupp, som Frihetsnytt redan har rapporterat om.

Gamla idéer blir som nya

Gotland Spirits och Spill visar att man inte behöver vara vänsterpolitiskt präglad miljöaktivist för att ta ansvar för folk, jord, miljö och företagsamhet. Verksamheterna tar vara på principer med hävd från det gamla jordbrukssamhället: man slösar inte, man tar ansvar för jord och närmiljö, och man ser till att växa genom att utveckla de resurser och idéer man redan har, utan att det blir kolchos eller annan själlös stordrift av det hela.

Företagen har redan en etablerad kundkrets för sina produkter framför allt i krogvärlden, och har kapacitet att öka till en produktion av 50 000 flaskor om året, även om grundarna vill skynda långsamt och inte öka i snabbare takt än som det sedan går att upprätthålla.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Tänk på min tid fick grisarna och höns hushållsavfall.
    Det som kastades i skolan blev grismat hos bonden invid.
    Nu får man inte göra så..för Jordbruksverket har förbjudit det.
    Själv har jag aldrig brytt mig om vad några myndigheter tycker om någonting …jag efterfrågar inte deras åsikt helt enkelt –mina höns fick mat från en lunchrestaurang/pizzeria i 10 år….tills jag nyligen slutade med höns.
    Det var win-win….restaurangen blev av med rester som annars skulle legat i soptunnan och dra flugor–och jag fick gratis mat till mina höns.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter