Överlevande och anhöriga sågar ny Estonia-utredning

Under måndagen offentliggjorde haverikommissionen resultaten av den senaste utredningen av Estonia. Förklaringen om varför fartyget sjönk bygger fortfarande på teorin om bogvisiret och inte att en explosion inträffat. Nu sågas utredningen av både överlevare, anhöriga och användare på sociala medier.

Det var under måndagen som resultatet av den nya Estonia-utredningen offentliggjordes. Det enda som egentligen presenterades var att man höll fast vid den etablerade förklaringen om bogvisiret, att det lossnat och att vattnet strömmat in den vägen. Det stora hålet på sidan förklaras med bergformationer som fartyget slog i när det sjönk, skrev SVT.

Men om utredningen och politikerna hoppades att detta skulle innebära ett slut på spekulationerna om vad som verkligen hände, då har de helt fel.

En av överlevarna, Eckard Klug från Svenljunga, ger inte mycket för det presenterade resultatet.

”Det är bullshit”, säger han till Sveriges Radio P4 på frågan om hans tankar kring utredningen. Det enda som skulle få honom att acceptera en utrednings slutsatser är att bogsera fartyget och därefter genomföra utredningen.

Anhörigstiftelse är kritisk

Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga (SEA) är inte heller nöjda med vad haverikommissionen presenterat. Stiftelsens ordförande, Lennart Berglund, vill att man ska utföra utredningen på ett korrekt sätt och inte bara förhala det och komma med otydliga svar, rapporterar SVT.

Det som utredningen presenterade under måndagen var endast en delrapport som egentligen inte behövdes, eftersom det bara är samma slutsats som myndigheterna alltid stått bakom. Dessutom har den offentliggjorts för tidigt, innan hela bilden av händelseförloppet är klarlagd, enligt Berglund.

Carl Bildt sågas

En som kommenterade utredningen är Sveriges tidigare utrikesminister, samt avgående statsminister vid tiden för katastrofen, Carl Bildt. I ett inlägg på Twitter hyser Bildt förhoppningen att alla ”konstiga konspirationsteorier” nu förefaller tillbakavisas.

Men han får snabbt mothugg av övriga användare på Twitter. Väldigt få av de som kommenterar hans inlägg köper utredningens slutsats och de som är beredda att acceptera den är väldigt kritiska till att det tagit nästan 30 år att göra denna nya utredning och att det föregåtts av ett omfattande hemlighetsmakeri.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter