Guld och atombomber stärker kommuniststat

Kina, som alltmer har börjat ses som ett föredöme för den finansiella eliten, gör sig redo för en kraftmätning i Taiwanfrågan – med hjälp av stora guldinköp. Men att det krig som vissa verkar längta efter faktiskt kommer är långtifrån säkert.

Under förra månaden satte Kina rekord genom att sända hela 18 långdistansbombare, byggda för att fälla atombomber, in i Taiwans ADIZ, Air defence identification zone. En ADIZ är ett luftrum utanför det egna landets luftrum som alla länder har. Två ADIZ kan överlappa varandra och allt det betyder är att man förväntar sig att utländska krigsmakter ska identifiera sig när de flyger in i ADIZ – allt enligt Insiderpaper. Genom att månad efter månad öka sin trafik i ett grannlands ADIZ kan länder som är arga på varandra sända odiplomatiska signaler fram och tillbaka. Vad dessa signaler betyder är öppet för tolkning, men eftersom kostnaden är liten är tolkningarna många.

Guldköp oroande signal

Någonting som däremot kostar stora medel ur statliga kassakistor är spekulation i ädelmetaller – om spekulationen är dålig. Men den stat som har möjligheter att starta ett ordentligt krig har emellertid också möjlighet att få fart på guldpriset – detta brukar nämligen röra på sig när stormakternas ekonomi blir instabila på grund av större krig. Kina har länge signalerat att man är ganska intresserad av ett krig mot Taiwan – och även mot Taiwans påhejare USA.

Även USA har sänt signaler, genom att sända olika högre politiker på informella ”statsbesök” till Taiwan, något som Kineserna tolkar som provokativt.

Amerikanska krigsspel slutar oftast med att USA vinner kriget, även det senaste krigsspelet som CNN berättat om. Den kinesiska invationen av Taiwan misslyckades förvisso – men kriget förde med sig fruktansvärda kostnader för USA och naturligtvis för Taiwan. Till och med Storbritannien oroar sig för sin ekonomi utifall att det skulle bli allvar i Taiwan. ”Vår ekonomi är inte redo” meddelar den regimnära tidningen The Times.

Är taiwaneserna intresserade?

Enligt den amerikanske analytikern och översten Douglas McGregor är det inte så självklart som det ser ut i medierna att taiwaneserna vill slåss för sin självständighet gentemot Kina. Det parti som sitter vid makten idag är det som sponsras av USA. Men det finns ett parti till, som sponsras av Kina. Detta parti, KMT, förväntas vinna nästa val. Därmed kan slaget mycket väl vara avgjort till Kinas fördel redan innan det börjar.

Förra veckans USA- och Ukrainavänliga gayparad i Taipei torde inte ha ändrat historiens lopp.

Ukrainavänlig LGBT-manifestation i Taipei, fångad på film i Telegramgruppen Intel Slava Z

Motstridiga signaler från guldmarknaden

För några veckor sedan noterade Zerohedge att Kina för första gången på flera år hade köpt 32 ton guld i november månad, sitt första officiella köp sedan september 2018.

Kina har också sedan 2019 byggt upp väldiga beredskapslager av koppar, majs, vete, sojabönor, råolja och aluminium. Och nu lagrar Kina aggressivt varje uns fysiskt guld som det kan få tag på. ”Nästan som om Kina aktivt förbereder sig för krig skriver nyhetsbrevet.

I december fortsatte det hela med att People’s Bank of China ökade sitt guldinnehav med 30 ton, enligt uppgifter på sin hemsida nu i lördags. Dessutom ökade Kinas valutareserver i slutet av december 10,2 miljarder dollar från föregående månad och uppgick till 3,13 biljoner dollar i slutet av förra månaden, enligt samma rapport från People’s Bank of China.

Även Turkiet har varit en flitig guldköpare. Under helåret 2022 lade man på 123 ton – det största rapporterade av något land – och dess reserver är nu uppe i enorma 517 ton.

Ekonomiska bedömare varnar emellertid för att ta dessa efterfrågesiffror som ett säkert tecken på en kommande värdestegring. Guldcertifikat som enligt bankerna är uppbackade av fysiskt guld är lätta att trycka upp i stor mängd utan att det någonsin blir avslöjat vilken del som faktiskt är uppbackad på ett riktigt sätt. Därmed kan guldpriset hållas nere även om efterfrågan ökar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter