Överstatliga EU-lagen godkändes – trots svenskt motstånd

Trots att sex EU-länder under måndagen röstade emot EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag – däribland Sverige och Finland – var det inte tillräckligt. Lagen har diskuterats flitigt i över ett år och har kritiserats från många håll. Inte minst från skogsnäringen där den rikskände skogsägaren Karl Hedin ger sin syn på lagen.

I en kommentar till Frihetsnytt säger Karl Hedin att lagen i praktiken kommer att bli graven för den svenska skogsnäringen.

”Dåligt anpassad lag”

Lagen, som bland annat omfattar återställande av våtmarken och grönområden i städer, har länge kritiserats från svenskt håll.  Statssekreterare Daniel Westlén sade på ett ministermöte i våras att det fortfarande saknas en förståelse för hur skogsbruket fungerar och att lagen behöver vara mer flexibel. Det vill säga ta större hänsyn till det svenska skogsbruket.

På grund av oron för ökade krav på skogsnäringen har den svenska regeringen länge varit motståndare mot lagen.

Nordiskt motstånd otillräckligt

Statssekreterare Daniel Westlén. Foto: IAEA Imagebank
Statssekreterare Daniel Westlén. Foto: IAEA Imagebank (2023)

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sade vid sitt anförande i samband med debatten och omröstningen kring lagen, att Sverige inte kan ställa sig bakom en överenskommelse.

Det har skett rörelse i rätt riktning, men som vi har sagt tidigare så finns det fortfarande problem med lagstiftningen vilket gör att Sverige inte kan ställa sig bakom en överenskommelse.

När lagen till sist var uppe för omröstning var Sverige bara ett av sex länder som sade nej till lagen. Tillsammans med Ungern Polen, Italien, Nederländerna och Finland. När de övriga 20 medlemsländerna – Belgien undantaget1 – röstade ja, var saken spikad2.

Att lagen i sin utformning är överstatlig och knappt tar någon hänsyn till de enskilda medlemsländernas respektive förutsättningar, verkar dessvärre inte bekymra vare sig EU eller de representanter som röstade för lagen.

Österrikisk regeringskris

Avgörandet fälldes när Österrikes gröna miljöminister Leonore Gewessler vid omröstningen valde att gå emot sin egen konservativa förbundskansler Karl Nehammer, vilket har utlöst en regeringskris i Österrike. Nehammer hotar med att ta hela omröstningen till EU-domstolen eftersom han anser att Gewesslers ja inte borde räknas.

Gewessler motiverade beslutet med att taktiskt spel i form av förseningar, otydlighet och taktik inte hjälper naturen att andas. Det vill säga att åtgärderna behövs här och nu.

Karl Hedin – ”Blir graven för svensk skogsnäring”

Skogsföretagaren Karl Hedin. Foto: (Skärmbild Youtube, 2023)

Frihetsnytt kontaktade den kände skogsföretagaren Karl Hedin för en kommentar angående EU:s nya naturrestaureringslag.

Hur påverkar naturrestaureringslagen den svenska skognsnäringen?

– Även om jag inte kan bedöma det i detalj just nu, så är det mest troliga att man kommer fortsätta arbetet med att stänga ned de svenska skogarna. Precis som man har stängt/monterat ned fungerande kärnkraftverk och försvaret till exempel. Det är redan tillräckligt illa som det är idag med alla pålagor som åläggs skogsnäringen. Däribland den sedan länge beslutade LULU-CF-förordningen som innebär att vi ska stänga ned ännu mer skog än vi redan gör idag.

Myndigheterna jobbar för fullt med nedmonteringen av skogsbruket och därtill för att slippa ersätta de som tvingats lägga ned sin verksamhet. Det man gör är att sakta men säkert stänga ned hela skogsindustrin.

-Hur ska skogsägarna kunna gå vidare med det här?

– I dagsläget har jag ingen aning. Man skulle kunna tänka sig att facket tar första smällen då det är många anställda inom skogsnäringen som hotas av nedläggningarna. Många skogsägare kommer tyvärr inte att ha någon annan möjlighet än att sälja det som blir nedlagt, vilket i princip är en konfiskation (beslagtagning). Det bevisar även att EU återkommande har ljugit om den så kallade subsidiaritetsprincipen.

Faktaruta (EU:s naturrestaureringslag)

  • I juni 2022 lade EU-kommissionen fram sitt förslag till naturrestaureringslag i syfte att ordna en ”fortsatt hållbar återställning av en motståndskraftig natur med biologisk mångfald”.
  • Målet är åtgärder som totalt täcker minst 20 procent av EU:s land- och vattenyta år 2030 och samtliga ekosystem som behöver återställas till år 2050.
  • I grunden handlar det om hur ängar och våtmarker kan återskapas, skogar blandas upp och grönområden skapas i städerna.
  • EU-parlamentet bekräftade uppgörelsen i en omröstning i slutet av februari. EU:s ministerråd gjorde samma sak på måndagen.
  • Enligt EU-kommissionen ger den nya lagen betydande ekonomiska fördelar: Varje investerad euro ska kunna ge minst åtta euro tillbaka.

    Här kan ni läsa mer om lagen i detalj.
  1. I egenskap av ordförandeland kunde Belgien lägga ned sin röst då landets röst inte hade kunnat fälla något avgörande. []
  2. Detta eftersom lagen behöver få stöd från länder som representerar minst 2/3 av EU:s befolkning. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter