Övervakning ger inte färre skjutningar

Antalet skjutningar fortsätter att öka varje år, även på offentliga och övervakade platser under dagtid. Även om gärningsmännen ofta åker fast, avskräcks inte skyttarna från brottet trots kameraövervakning.

Sedan 2016 för polisen regelbunden statistik över antalet skjutningar som äger rum i Sverige. Det är endast bekräftade skjutningar som statistikförs, vilket innebär att det finns ett stort mörkertal. En skjutning blir bekräftad om det finns spår, såsom kulor, hylsor eller skador på material eller personer, samt att det finns fler än ett oberoende vittne.

Antalet skjutningar ökar totalt

Enligt polisens statistik för 2022 har 370 skjutningar hittills ägt rum fram till första december, jämfört med 321 samma period (jan-nov) 2021, 355 för 2020, samt 324 för 2019.

Statistik över antalet skjutningar
Statistik över antalet skjutningar. Bild: Polismyndigheten

Det som ytterligare utmärker utvecklingen är att skjutningarna äger rum under dagtid, på offentliga platser som övervakas. Detta enligt kriminologen Sven Granath, som intervjuas i en artikel i Dagens Nyheter.

I förhållande till det totala antalet skjutningar som äger rum har andelen som sker i offentligheten varit densamma de senaste tio åren. Om skjutningarna ökar numerärt ökar även de offentliga skjutningarna i samma utsträckning.

Kameror hjälper inte mot skjutningar

Skjutningarna forsätter att öka på offentliga platser, trots att de ofta är kameraövervakade. Enligt studien Fungerar kamerabevakning förebyggande som BRÅ tog fram 2018, har kamerabevakning endast förebyggande effekter på bland annat egendoms- och narkotikabrott, men inte på våldsbrott. Inte heller har det effekt i centrumkärnor eller i kollektivtrafiken.

De kriminella är ofta beredda att ta den utökade risken att åka fast, samt närvaron av vittnen. Att kriminella är villiga att ta denna risk pekar på att det finns en ökad vaksamhet och ökad beväpning i dessa kretsar, enligt Granath.

Det innebär att även om kamerabevakning skulle bidra till att fånga in gärningsmannen, vilket är en klen tröst för offret, så hindrar det inte själva brottet från att begås.

En maktförskjutning

Frihetsnytt har intervjuat den före detta polisen Conny Andersson om hans tankar kring denna utveckling.

”Vad vi ser nu är ett allt större maktövertagande av kriminell verksamhet, där de blir säkrare på att genomföra brott, för att de vet att de inte kommer att känna av konsekvenserna”, är en av Anderssons kommentarer av nyheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter