Övriga partier – Så säger partiledarna om valresultatet

Rösterna från EU-valet är nu färdigräknade och även de övriga partiernas resultat har presenterats. Flera av partiledarna för dessa partier har uttalat sig om resultatet.

Under fredagen avslutades rösträkningen för EU-valet och nu har även resultatet för ”Övriga partier” presenterats. Inget av partierna kom över 1,0 procent och resultatet ser ut som följande för några av det mer framträdande:

 • Folklistan – 0,62 procent, 25 901 röster
 • Alternativ för Sverige (AfS) – 0,41 procent, 17 049 röster
 • Piratparitet – 0,37 procent, 15 403 röster
 • Medborgerlig Samling – 0,3 procent, 12 699 röster
 • Partiet MoD – 0,19 procent, 8 057 röster
 • Swexit – 0,05 procent. 2 285 röster
 • Partiet Nyans – 0,04 procent, 1 722 röster

För Folklistan, som leds av den tidigare kristdemokratiska toppolitikern Sara Skyttedal och den ”socialdemokratiske kapitalisten” Jan Emanuel, blev det ett katastrofval. Bedömare har ansett att partiets valrörelse i praktiken handlat om att säkra en avlönad plats i Europaparlamentet för Emanuel och Skyttedal, och att partiet inte har drivit någon egentlig fråga. Vad som kommer ske med partiet nu återstår att se.

För det islamistiska Partiet Nyans blev valet en katastrof. I och med de interna strider som härjat i partiet det gångna året, återstår det även att se hur deras framtid kommer bli.

Swexit

Ulf Ström. Foto: Frihetsnytt
Ulf Ström. Foto: Frihetsnytt

Ulf Ström, ledare för Swexit-koalitionen säger följande om valresultatet:

Vi har hamnat på över 2 200 röster, trots att det var vårt första val, trots att det varit fullständig radiotystnad i media kring det här, och trots att vi inte haft någon budget alls. Folk fick skriva ”Swexit” på en blank valsedel, för det fanns inte på världskartan att trycka och distribuera miljoner valsedlar till vallokalerna. Det har var lite mun-mot-nu-metoden. Men en tusenmilafärd börjar ju med ett steg. Även om man hade hoppats på mer så är det inte ett förvånande resultat och som vi kan känna oss nöjda med, givet förutsättningarna.

I den årliga opinionsundersökningen från Statiska Centralbyrån framkom även svenskarnas EU-sympatier. Den visar att det är 39 procent av väljarkåren som är emot eller osäkra om Sveriges EU-medlemskap, vilket motsvarar ungefär tre miljoner väljare. Dessa kan ha sitt hjärta hos ett riksdagsparti, men inte vad gäller EU-frågan, för alla riksdagspartierna är för EU. Det är sannolikt orsaken till det låga valdeltagandet, för de har inget parti att rösta på.

Vad gäller framtiden för Swexit efter valet, säger Ström:

Det som står framför oss är att det nu planeras en grundlagsändring i det tysta, som kommer läggas fram inför riksdagsvalet 2026. Den innebär att alla grundlagsändringar framöver ska kräva kvalificerad majoritet1. EU-medlemskapet är inskrivet i grundlagen och samtliga riksdagspartier är för EU. Om svenskarna, i en folkomröstning, säger att man vill lämna EU, då räcker det med att 26 procent av riksdagen säger nej till det för att hindra ett utträde.

Det innebär i praktiken att EU-medlemskapet inte bara är befäst i grundlagen, utan även permanent. Så det här är en ödesfråga. Då ligger inte fokus framförallt på Swexit, utan detta blir en demokratifråga. Inför riksdagsvalet kommer vi sannolikt att ställa upp i ett sammanhang där den drivande frågan blir att motverka den här grundlagsändringen. Där hopps vi kunna få till en neutral samverkan med andra partier som driver Swexit för att motverka det här.

Partiet MoD

Andreas Sidkvist. Foto: Frihetsnytt
Andreas Sidkvist. Foto: Frihetsnytt

Andreas Sidkvist, partiledare för Partiet MoD, har följande att säga om valresultatet:

Om man jämför med riksdagsvalet, då har vi ökat med 130 procent. Så vi ökar mest av alla partier i Sverige. Sen var ambitionen att få ännu fler röster, men med tanke på att det är svårt att nå ut. Vi har kanske nått 100 000 personer, som sett oss i sociala medier. Då har vi runt 8 procent av rösterna om folk känner till oss.

Att många väljare har valt att stanna hemma istället för att rösta är sannolikt något som även påverkat MoD.

Det blir svårare att mobilisera väljarna, i synnerhet för partier under riksdagsspärren, om de känner att de inte kan påverka valet, eftersom man ändå inte kommer komma in. Så den inställningen är något som vi måste motverka, och få dem att förstå att deras röster har betydelse. Även om vi inte har ett politiskt mandat, så visar det på ett folkligt stöd.

Nu när EU-valet är över kommer MoD att fokusera på fredsfrågan, i och med den krigshets som pågår och DCA-avtalet som kommer hanteras i riksdagen, tisdagen den 18 juni.

Nu är det fredsfrågan som känns mest akut. Alla partier i Sverige verkar vara inne på att vi ska ha ett storkrig mot Ryssland. Vi måste verka för fred, så vi inte riskerar ett stort kärnvapenkrig. Vi planerar ett evenemang för det efter sommaren.

Alternativ för Sverige

Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 4.0 INTERNATIONAL
Gustav Kasselstrand. Foto: Wikipedia/ Carl Ridderstråle/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 4.0 INTERNATIONAL

Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, kommenterar valresultatet i ett pressmeddelande på partiets hemsida:

– Jag är verkligen stolt över den valrörelse vi genomfört! Vi har etablerat oss som Sveriges största och ledande kraft för Swexit. Vi har dessutom visat att vår kamp för svensk självständighet går långt utöver bara EU-frågan – den löper som en röd tråd i all vår politik. Vi har tagit strid mot DCA-avtalet, Nato-medlemskapet, WHO:s pandemifördrag, en svensk euro-anslutning, och mot de många globalistiska lobbyorganisationer som har inflytande över svensk politik. Vi är även det enda parti som lyft behovet av diplomati och fredsförhandlingar i Ukraina, i stället för fortsatt krigshysteri.

Han tar även upp det som Frihetsnytt uppmärksammat, den tystnad som har rått i alternativmedia.

– Tack vare vår innovativa kampanj och vårt hårda arbete lyckades vi överträffa valresultatet från båda våra riksdagsval. Men vi har verkligen inte fått något gratis. Den enskilt största svårigheten var att de flesta alternativmedier låtsades som att det näst största partiet utanför riksdagen inte existerade och valde att tysta ned nästan allt vi gjorde, även när det hade stort nyhetsvärde. Naturligtvis var detta osynliggörande en nackdel för oss. Med några promille till, hade vi blivit största parti utanför EU-parlamentet (Folklistan blev störst med 0,62 %).

 1. Kvalificerad majoritet innebär i det här fallet att minst tre fjärdedelar av de röstande, och samtidigt mer än hälften av riksdagens ledamöter, måste rösta för ett beslut för att det ska börja gälla. Källa: Riksdagen []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

 1. När det gäller valtekniskt samarbete så bjöd jag in de tio största partierna inför EU-valet för att prata om valsamverkan. De som var intresserade var Enhet och Knapptryckarna och både dessa partier hade sedermera kandidater på MoDs EU-lista.
  Vi är alltså öppna för valtekniskt samarbete och kan se fördelarna med detta när det gäller att komma över 1 % och 4 % spärren.
  Med vänlig hälsning,
  Andreas Sidkvist, partiledare MoD

 2. Får intrycket av att ett flertal partier utanför Riksdagen nu backar upp tänket på samverkan för att göra skillnad. Den ökade bredden, ökar den ömsesidiga attraktiviteten. Således har vi alla skäl i Världen för att parallellt med våra respektive partiambitioner få till en gemensam och organisationsneutral samverkans-plattform.

  Vänliga hälsningar,
  Ulf Ström

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter