Panama: Protester mot eliten inne på tolfte dagen

För tolfte dagen i rad går tusentals medborgare ut på gatorna i Panama för att protestera mot korruption och stigande priser.

Demonstrationerna inleddes på initiativ av flera latinamerikanska fackföreningar och fick stort gehör i just Panama, uppger Yahoo News. Folkmassorna har bland annat blockerat motorvägar över hela landet då de gått ut för att protestera mot den globala kris som allt fler ser som medvetet iscensatt av den finansiella och politiska eliten.

Så här såg det ut då folkmassor blockerade en motorväg i La Espiga i tisdags.

Under tisdagen marscherade demonstranter genom Panama City med sitt lands fanor och banderoller med texter som ”Korruptionen förskingrar min nation”, och ”Var är pengarna?”

De kraftigt stigande levnadsomkostnaderna uppges vara huvudorsaken till att folket reagerar.

Protesterna fortsatte under tisdagen och onsdagen trots att regeringen gått med på att sänka priset på bensin till 3,95 dollar per gallon (11,03 kr/liter). Flera fackföreningar sade att protesterna kommer att fortsätta tills bensinpriserna kommer ner under 3 dollar per gallon (8,38 kr/liter) och det sker en generell prissänkning.

Panamas regering med vänsterliberala ”Demokratiska revolutionära partiet” och spansk-judiske presidenten Laurentino ”Nito” Cortizo Cohen i spetsen framstår inte i särskilt positiv dager när statsvetaren Miguel Antonio Bernal vid Panamas universitet tillfrågas, uppger Republic World:

– Den här regeringen har kännetecknats av sitt anti-demokratiska, anti-folkliga och framförallt, sitt totalt opatriotiska beteende. Folket har kommit ut för att säga att det räcker nu, säger Bernal.

I Ecuador pågick liknande protester mot bland annat höga priser på drivmedel i 18 dagar i juni, vilket enligt landets centralbank kostade landet motsvarande över 1 miljard dollar (10,6 miljarder kronor).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter