Pandemin gjorde barnen fetare

Redan innan var barn stillasittande i alldeles för hög utsträckning men när den så kallade pandemin kom, blev det än värre. Många barn gick inte ens ut. Detta har lett till fler barn med övervikt eller fetma.

Den så kallade pandemin orsakade inte bara sämre psykiskt mående hos barn, den orsakade även att fetma och övervikt ökade, visar en undersökning. Värst är det i socioekonomiskt utsatta områden.

Barnläkaren Anton Holmgren, som forskar inom pediatrik på Göteborgs universitet, är en av författarna till studien som bygger på data om drygt 25 000 tre- till femåringar som genomgått vanliga hälsokontroller på barnavårdscentraler.

Vi fann, lite förvånande, att även i de lägsta åldrarna så var det en ökning både av obesitas, alltså namnet för fetma inom sjukvården, och övervikt när man jämför med åren innan, säger Anton Holmgren.

BMI ökade mest hos flickor

Treåringarnas kroppsmasseindex, BMI, ökade under pandemin. Den största ökningen kunde ses hos flickor där fetma ökade från 2,8 procent före den så kallade pandemin till 3,9 procent, vilket är en ökning på 39 procent. För pojkarna ökade fetman från 2,4 till 2,6 procent. Tydligast är viktökningen i socioekonomiskt utsatta områden där tre- och fyraåringar med övervikt ökat från 9,5 till 12,4 procent.

Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet och legitimerad dietist, tror att anledningen att flickor drabbas mer än pojkar kan bero på normer i samhället.

Det kan ibland vara mer socialt accepterat för flickor i den här åldern att sitta inne och pyssla. I den här åldern tror många föräldrar att barnen är spontant aktiva men de är inte det, säger hon 

Onyttig mat och för lite aktivitet

Anton Holmgren säger att övervikten och fetman sannolikt beror på att små barn rör sig mindre och äter onyttigare. 

Vissa barn kan ju äta jätteonyttigt och röra sig ganska lite utan att få det här problemet, så livet är orättvist. Men för barn som är känsliga så är det ju så att rörelse och vad man äter är det som avgör om man får övervikt eller till och med obesitas

Strängnäsbon och pappan Oskar Nyström säger till SVT:

Man borde ha mer idrott och gymnastik och se till att det finns föreningar och lokaler som lockar barn och ungdomar. Alla är olika och uppskattar olika saker.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter