Partiet MoD:s ordförande attackerad – exklusiv intervju

Andreas Sidkvist, ordförande för Partiet MoD (Mänskliga rättigheter och Demokrati) blev under torsdagsförmiddagen attackerad i samband med att han ifrågasatte sabotage av partiets material. I en exklusiv intervju med Frihetsnytt berättar Sidkvist om händelsen, samt om andra försök att med hot och trakasserier tysta partiet.

Berätta om det som hände dig.

Jag kom cyklande imorse till Partiet MoD:s kansli och såg då att någon stod vid en anslagstavla och rev ned en affisch, som jag hade satt upp dagen innan, tillsammans med en partikollega. Det är som en kontaktannons för MoD, där vi beskriver att vi står upp för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet, ganska neutrala kärnvärden, som jag tror att alla står bakom.

Men den här personen river ned den och till saken hör att någon i över ett års tid har rivit ned våra affischer på vår egen anslagstavla, som vi har utanför partikansliet. Jag var ganska intresserad av att veta vem den här personen var och varför han rev ned vår affisch. Så jag frågade ”Varför river du ner vår affisch?”

Då säger han mitt namn, ”Andreas, du ska hålla käften!” eller ”vara tyst”, ”du ska inte vara här”. Jag vet inte exakt vad han sade. Han visste vem jag var helt enkelt, men jag har aldrig sett honom förut. Han var ungefär 1,90 [meter] lång, ljushårig och ganska kraftigt byggd.

Men jag ville ju ha svar, så jag kommer med cykeln och säger ”Varför tar du ner vår affisch?” när han gick mot papperskorgen för att slänga den. Han vill inte svara. Men till slut när jag konfronterar honom igen och frågar en tredje gång och ber honom förklara sig, då slår han av min gubbkeps från huvudet och ser hotfull ut.

Den "provocerande" affischen. Foto: Andreas Sidkvist
Den ”provocerande” affischen. Foto: Andreas Sidkvist

Så då känner jag att det hänger en smocka i luften och jag hade ingen lust att slåss. Så han lommar iväg och sen kommer det fram två personer som har sett det här och ger mig sitt stöd. Han såg väldigt otäck och otrevlig ut. Jag förklarade att han hade rivit ner vår affisch och att jag tyckte det var märkligt gjort. Så jag fick stöd av dem. Det var en äldre pensionär och den andra var en lärare.

Så det är vad som hände.

Hur känns det efteråt?

Man blir ju skärrad när någon hotar att indirekt slå en. Jag blev både förbannad och kränkt över att han slog av mig kepsen.

Har du polisanmält det?

Inte ännu, men jag kommer att anmäla det som ofredande, för att markera att det här beteendet inte är sunt eller okej överhuvudtaget.

Men det hänger ihop med hela medierapporteringen, där man porträtterar oss, som är kritiska till de här restriktionerna som har varit under pandemin och att man försöker pressa folk att ta covidvaccinerna. Vi framställs som ett lovligt byte, i det att man får riva ner våra affischer, man får stänga av oss från sociala medier.

Så den här mannen måste se sig som så moraliskt överlägsen och att han har rätt att tysta mig, och slå mig om det behövs. Så kändes det i alla fall.

Är det första gången som du blir fysiskt attackerad i anslutning till ditt politiska engagemang?

Det har hänt ett par gånger tidigare att folk har varit aggressiva. En gång var det i Bagarmossen också, då jag träffade på en bekants bekant och hans kollega, som jobbade på Naturvårdsföreningen. Jag skakade hand och han presenterade mig som ”Andreas, han är en sån här antivaxxer”.

Då blev hon ganska aggressiv ”Varför tog mig i handen?! Är du inte vaccinerad?!På det svarade jag att jag inte hade tagit vaccinet. Då började hon att höja rösten ”Hur kunde du ta mig i handen då?! Varför gjorde du det?!” Hon blev ganska aggressiv och otrevlig.

Sen var det i Göteborg, inför valet [2022]. Då gick vi och delade ut Nej till Nato-flygblad, där vi beskrev hur många som hade dött i de olika krigen i Afghanistan, Irak och Syrien. Då var det en demonstration där för de som hade flytt från Afghanistan, så vi tänkte att det kunde vara passande att dela ut där.

Då kommer det fram en vänstertyp, tror jag det var, kollade på vårt flygblad och sade åt oss att gå därifrån och att vi inte var välkomna. Vi förklarade att vi är emot Nato och att det [Nato] var orsaken till att folk var där. ”Dra härifrån! Du ska inte vara här! Är ni högerextremister?!”, vilket jag svarade nej på, men han höll ändå på och viftade.

Nu senast var det på Urkult, en festival utanför Sollefteå, för världsmusik. Men i år hade vi en affisch för Fredsuppropet, som handlar om att vi tycker att man ska mäkla fred istället för att skicka fler vapen till kriget i Ukraina. På affischen finns en ukrainsk flagga och en rysk flagga, med ett hjärta som binder ihop dem. Den är inte speciellt provocerande. Men det var någon som slog sönder den plast-plywood-skiva som vi hade satt upp den på, genom att ta den och slå sönder den i småbitar. Jag själv var inte där, men det var andra som såg det.

Sen hände en till sak på samma festival, då vi satte sådana flygblad på ungefär 500 bilar. Då kommer det en kvinna och sliter bort vartenda flygblad. När jag frågar vad hon gör skriker hon ”You are crazy!” Då visade det sig att hon var från Ukraina och hade antagligen flytt från kriget, så hon kan ha varit krigstraumatiserad. Hon trodde att vi var proryska och eftersom det stod ”fred, vänskap, dialog, mänskliga rättigheter och demokrati” så trodde hon antagligen att vi ansåg att Ryssland stod för detta. Så det var ju egentligen ett missförstånd.

Men vi förklarade att vi inte ansåg att krig är det rätta för det ukrainska folket. På det svarade hon återigen ”You are crazy! We need all the weapons we can get! We have to kill all the Russians!” Så det var inte läge att diskutera vidare med henne.

Ytterligare en affisch från Partiet MoD som retar upp vissa personer. Foto: Andreas Sidkvist
Ytterligare en affisch från Partiet MoD som retar upp vissa personer. Foto: Andreas Sidkvist

Har partiet råkat ut för flera incidenter?

I Göteborg river de ju också ner affischerna. En av våra aktivister, Gustav, såg det en gång och konfronterade personen. ”Ni är antisemiter” svarade personen och hänvisade till något som Peter Wahlbeck hade sagt för 20 år sedan, som var det enda beviset han kunde hänvisa till.

Sen var vi ju med i en demonstration för Nej till Nato och då var det Ung Vänster som arrangerade det. Då tyckte de att MoD inte skulle få vara med, för vi var ju ”antisemiter”. Då förklarade Gustav, som ledde gruppen från MoD, att hans syrra bor i Israel och är tillsammans med en israel, och att han verkligen inte var antisemit och skällde ut honom [från Ung Vänster] ordentligt.

Så det är ju ett mönster som återupprepar sig och det tycks vara någon sorts vänsteraktivister, som anser sig ha någon sorts moralisk överlägsenhet att kunna tysta folk och stoppa budskap som de inte tycker ska få synas, även om det rör sig om mänskliga rättigheter och demokrati.

Tror du att det är organiserat eller är det spontana aktivister som ger sig på er?

Det måste vara organiserat. De har delat artiklar och information om oss, som de tror på. Det bygger väl på vad media har skrivit om alla som är kritiska till vaccinpassen. Det finns inget antisemitiskt överhuvudtaget på vår hemsida och vi har blivit anklagade för att vara ”woke”, för att vi använder en svart kvinna i en annons.

Så det finns inget budskap i våra kanaler som kan anses vara antisemitiskt eller rasistiskt. Så det är någon som sprider en nidbild av oss, som gör att folk anser sig ha rätt att attackera oss, eller riva ner våra affischer.

Media har ju rapporterat under flera års tid att de som är kritiska är ”högerextrema” och ett hot mot demokratin, vilket även Säpo hävdade i sin rapport som de beställde från Totalförsvaret. Där pekar man ut alla som har varit kritiska mot coronahanteringen och restriktionerna och pekar ut dem som ett hot mot demokratin.

Det är media och myndigheter i grunden som är uppviglarna. Så det är de som är ett hot mot demokratin, om man ska anklaga någon för det. Man såg ju hur snabbt det gick att piska upp en sådan stämning under pandemin. Man skulle inte ge vård till vissa människor och folk skulle skylla sig själva om de blev sjuka och inte hade tagit vaccinet. Så det är en farlig samhällsutveckling när man skapar den här polariseringen.

Andreas Sidkvist lade ut en kort video där han beskriver händelsen. Film: Andreas Sidkvist

Hur hanterar ni detta?

Det är ju problematiskt. Under valet upptäckte Gustav att man slängde våra valsedlar och vi har upptäckt att röster inte räknas i vissa lokaler. Men det kan vara svårt att hantera.

Jag tänkte att jag skulle fota den här galningen idag, men då hade jag nog åkt på en smocka. Det var i alla fall det jag var på väg att göra, innan han blev aggressiv. Men jag kommer som sagt att anmäla det för att markera.

Sen kom det någon senare i dag och började slita i dörren till kontoret. Det var en kraftigt byggd snubbe som såg ut som honom, så jag trodde att det var en hantlangare. När jag öppnade dörren sade han bara att han skulle någon annanstans.

Men det skapar ju lite oro att man vet att det finns någon som tycker så illa om en, och inte vet vad de kan ta sig till.

Är det något man kan göra för att motverka detta?

Det är väl att säga ifrån och att stå upp för det som är rätt och inte falla in i någon slags masspsykos. Vi kommer att fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati och inte böja oss för hot och våld.

Sidkvist låter senare hälsa att nya affischer är uppsatta. Om det är någon som har mer information om den aktuella händelsen eller som rör sabotaget mot Partiet MoD:s affischer, kan man kontakta partiet på följande vis:

E-post: kansliet@partietmod.se

Telefon (kanslinr): 0760075658

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Säpo har i alla år jag kan minnas yrat om ”nynazister ” främlingsfientliga ” osv..som om dessa vore ett problem.

  I själva verket har föreningar som önskat mindre invandring och haft en demonstration varit mycket stillsamma och värdiga ,

  däremot har dom ALLTID utsatts för provokationer och våld från expo och dessa allierade .
  😡
  Närgången fotografering , stenkastning , vrålskrik , knytnävsslag , trycker in cocosbollar i ansiktet , osv….

  Närvarande polis har ALLTID noga synat sömmarna i sina handskar och ”ser” ingenting förrän någon av oss ger tillbaka ,knuffar undan den som ställer sig 1 cm framför ,spottar , drar i kläder , …..JO då vaknar polis och griper OFFRET ….

  för bevars….vänstervåldet har ju minsann rätt att ” motdemonstrera ” 😡

  Jag har varit åsyna vittne till det jag beskriver i 40 år…..så länge har jag personligen sett dom olika måttstockar som polis använder. 🙄

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter