Ulf Bejerstrand: 100 år av låtsasdemokrati

Direktdemokratipartiet presenteras av partiledaren Ulf Bejerstrand

Under Svenska Bok- & Mediemässan den 20 augusti var samtliga partier inbjudna att presentera sitt parti samt svara på frågor från publiken. Ett av de smarta partier som passade på att göra det var Knapptryckarna.

Ulf Bejerstrand hade länge tänkt på det här med direktdemokrati. En morgon när han vaknade och talade med en vän, så sa vännen att: ”nu är det kanske dags att göra slag i saken och starta ett direktdemokratiparti”. Och så blev det.

Som man kanske hör på namnet Knapptryckarna så fungerar detta parti lite annorlunda än de klassiska partierna med representativ demokrati. Knapptryckarna går till val på direktdemokrati, vilket innebär att representanter från folket ska få rösta i samma motioner som riksdagen röstar om.

Istället för att ha ett ”folkstyre” där bara 349 personer får rösta ska hela befolkningen få rösta genom en röstmotor. Vid de röstningarna som skett har partiet räknat ut att i 90 procent av fallen har riksdagen röstat tvärt emot hur folket har röstat på Knapptryckarnas röstmotor. Slutsatsen som kan dras av det är att riksdagen inte företräder folket. Vem företräder de då?

Knapptryckarna vill att:
  • Folket skall rösta i samma frågor som riksdagen har omröstningar om – för att därefter redovisa folkets röst enligt folkviljan.
  • Folket skall så snart det är genomförbart få lämna in egna förslag på sakfrågor som de anser vara behjärtansvärda för omröstning. Inför varje omröstning skall det hållas en öppen debatt i frågan där både för- och motsidan får komma till tals och redogöra för sin sak. Detta är viktigt för vi vill se till att folket får forma samhället.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter