Patrik Engellau: ”PK-ismen infiltrerar hela staten och journalistiken”

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

”Det sitter en massa borgare och tycker likadant – här har vi det politiskt korrekta”

Frihetsnytt fick nöjet att ha ett samtal med Partik Engellau, som tidigare varit ett stort namn inom näringslivet, har arbetat med bistånd både inom FN och Sida och har dessutom erhållit Serafimerorden av kungen. Numera är Patrik mest känd som författare och skribent på Det goda samhället. Vi talar med Patrik om bistånd, marxism, politik, woke-ism och en massa annat.
Detta är ett kort utdrag ur intervjun.
Håller du med mig om att du självmant lämnat värmen och varför valde du i så fall att göra det?

– Ja både ja och nej. Jag började lämna värmen redan då jag slutade på Sida, där jag var chef för svenska ambassaden i Guinea Bissau i Västafrika. Den viktigaste slutsatsen jag drog då var att bistånd inte fungerar, det kan till och med vara skadligt för mottagarlandet, och då var jag inte populär. Jag skrev en roman där jag vävde in hur bistånd fungerar, och då var det många som tog avstånd från mig. Men världen var större och det fanns andra möjligheter till försörjning.

– Jag hade varit väldigt mycket vänster från -68 och framåt och jag trodde på teorierna att västerlandet blivit rikt genom att ha koloniserat U-länder, stulit naturresurser och fraktat slavar. Men först när jag kom till Guinea Bissau såg jag att det inte stämde.

Vill du berätta lite om ditt liv från början?

– Jag är Söderkis och gick i Sofia Folkskola och Södra Latin. Jag gick också i skola i New Jersey i USA på stipendium. Detta gjorde mig till Amerikavän för livet.

– Jag var där i förra veckan för att se hur de har det med ”woke-ismen” och de är tokigare än vi. Men protesterna mot det politiskt korrekta är oerhört starka där. Jag träffade några lärare från min gamla skola och de sa att det är för mycket sagt att det håller på att vända, men eleverna i den skolan är mycket mer konservativa än lärarna.

Man kan läsa om dig att din tro på socialismen havererade på 70-talet, stämmer det?

– Jag tror att jag är den enda i Sverige som har läst hela ”Kapitalet” av Karl Marx – alla fyra banden. Jag är en rätt skolad marxist och det beror på att jag var väldigt intresserad av ekonomisk historia. Där kom Marx in, och allt han säger stämmer, förutom att det är ett grundfel i det.

– Det är oerhört lärorikt att ge sig i en sådan doktrin, liknande kristendomen, det är ett systen av tänkande. När du väl kan systemet då kan du förstå andra system.

Du var med och grundade tankesmedjan Den nya välfärden, vill du berätta vad det är?

– Jag träffade G Rune Berggren, som tidigare varit statssekreterare under olika regeringar och även generaldirektör för Riksrevisionsverket. Han hade fått sparken av Palme och hade inte så mycket att göra. Han, liksom jag, tyckte att statens offentliga utredningar var väldigt dåligt gjorda och ogenomtänkta, och att de kunde vi göra mycket bättre själva.

– Så vi startade något som vi kallade för Medborgarnas offentliga utredningar. Vi började med att skriva en ny grundlag för Sverige och det väckte ett oerhört uppseende för det betraktades som oförskämt och upproriskt. Men vi hade de bästa juristerna med oss som tyckte det var en intressant grej.

– Sedan skrev vi, med början 1988 ungefär och höll på under hela 90-talet, ett 25-tal utredningar. Vi skänkte dessa till de politiska partierna och på grund av det fick vi skolpengsystemet. Det var som en handok i hur en kommun skulle göra detta.

– Den nya välfärden var alltså den stiftelse som låg bakom detta.

Du är också ansvarig för Det goda samhället. Hur skulle du vilja beskriva den plattformen?

– För 8 år sedan när jag startade, tyckte jag att Sverige behövde en tidning som inte var politiskt korrekt, men det blev en blogg istället. Jag och en del andra skriver och vi publicerar 4-5 artiklar om dagen. Vi har många återkommande och mycket uppskattade skribenter.

– Jag skulle inte alls ha något emot att ta in några politiskt korrekta artiklar eller föra debatter, men det ska vara bra argumenterat och det är ganska svårt att få igång seriösa debatter. Jag tycker inte det finns.

– När vi startade var det tydligare att det saknades alternativa kanaler i mediavärlden men nu börjar det komma upp olika alternativ som Svenska Bok- & Mediemässan och Frihetsnytt, så bristen har börjat bli delvis uppfylld.

Hur viktig är alternativ media?

– Jag tror att den är väldigt viktig. Om vi bara skulle leva med Dagens Nyheter, då vore det ett nattsvart töcken. Det är så oerhört snävt. Vi har också enklare tillgång till internationell media nu och det är ett helt nytt fält med information som inte fanns för 10-15 år sedan.

Hur ser du på den nya högerregeringen?

– Såklart det känns bra att slippa ifrån Miljöpartiet, men jag tror att det jobb som måste göras är så oerhört stort. Tidöavtalet är ju egentligen ingen plan, det är en önskelista. Jag undrar om de förstår hur stort och omfattande arbete det är att förändra. Det är över 200 stora reformer som de vill genomföra. Det är inte förberett, det ska göras utredningar om allt och det är inte gjort på en kafferast eller ens en mandatperiod.

– Jag önskar dem lycka till och kan jag göra något så vill jag gärna göra det.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter