Påtryckningarna mot Sveriges yttrandefrihet fortsätter

Många yttrandefrihetsexperter menar att svenska politiker är utsatta för olika typer av påverkanskampanjer för att ändra gällande svensk lagstiftning på grund av koranbränningarna. Saudiska statliga medier kallar nu upp Sveriges ambassadör för att diskutera koranbränningarna. Yttrandefrihetsexperter menar att vår yttrandefrihet är satt under allvarlig press. Frihetsnytt har intervjuat Tobbe Larsson journalist på Frihetsnytt för att kommentera detta.
Rasmus Paludan bränner en koran. Foto: Wikipedia/ Tobias Hellsten / ToHell
Rasmus Paludan bränner en koran. Foto: Wikipedia/ Tobias Hellsten / ToHell

Saudiska statliga medier meddelar att man kallat upp Sveriges ambassadör för att diskutera koranbränningarna. I onsdags brändes återigen en koran i Stockholm. Syftet med koranbränningarna har bland annat varit att påvisa att yttrandefriheten inte ska ha några gränser och att det även ska innefatta brännandet av heliga skrifter.

Vissa yttrandefrihetsexperter hävdar att en ändring av lagarna på grund av koranbränningarna kan öppna upp för en allvarlig inskränkning och minskning av yttrandefriheten.

Ett annat känt exempel då yttrandefriheten ifrågasattes var i samband med Ecce Homo-utställningen i Stockholm 1998 då man ställde ut 12 fotografier i kyrkan där syftet var att provocera med de heliga ideal kyrkan haft. Bland annat lät man Jesus uppträda naken med könsorganet blottat omgiven av en annan naken man. Många av bilderna lyfte fram homosexualitet i samband med traditionella heliga gestaltningar av Jesus och andra heliga symboler som finns i kristendomen.

Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Ecce Homo:
En utställning av tolv fotografier av olika bibliska situationer, tolkade i modern tappning av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. I samband med visningen i Uppsala domkyrka den 19 september 1998 uppstod en rikstäckande samhällsdebatt. Ecce homo var kontroversiell och väckte starka och känsloladdade reaktioner, både positiva och negativa. En viktig del av diskussionen var religion och yttrandefrihet och gränser mellan vad som är gränsen mellan helighet och yttrandefrihet.

I samband med koranbränningarna har flera muslimska länder nu framfört krav på förbud av dessa. Det saudiska utrikesdepartementet uppmanar Sverige ”att stoppa alla handlingar som motsätter sig internationella försök att sprida tolerans”

Frihetsnytt har talat med Tobbe Larsson, journalist på frihetsnytt.

Hur ser du på att Sveriges ambassadör blir uppkallad på grund av koranbränningarna?

– Det är allvarligt att Sveriges ambassadör blir uppkallad på grund av detta. Det är allvarligt därför att det tydligt visar att de inte kan respektera våra grundlagar. Vi är ett folk som vill ha yttrandefrihet och där yttrandefrihet går före helighet. Det får de respektera. Dessutom är det hyckleri då många muslimska länder inte respekterar kristendomen. Man ska inte kasta sten i glashus.

Hur menar du att muslimerna inte respekterar kristna?

– Jag menar inte att de genomgående inte visar respekt men det finns ett tydligt mönster där man ser att muslimer kräver särskilda rättigheter i förhållande till andra grupper och deras rättigheter. Man ska ha klart för sig att det i en del muslimska länder förekommer förföljelse och förtryck av kristna något man inte uppmärksammar i tillräckligt stor utsträckning.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Hur menar du då?

– Ja exempelvis om man diskuterar att man inte ska få bränna koranen men samtidigt sägs det ingenting om andra heliga böcker som exempelvis bibeln, åtminstone nämns det inte speciellt ofta. De hade haft större trovärdighet om de även hade stått för andra religioners rättigheter i sina egna länder.

Så du är alltså för att man bränner koranen

– Både ja och nej, jag tycker att man ska visa respekt för andra folks heliga saker men då ska det vara ömsesidigt. De ska visa oss respekt i samma utsträckning och de tycker inte jag att de gör idag. Jag tycker att diskussionen som uppstått på grund av bränningarna av koranen verkligen på ett tydligt sätt sätter frågan om vi verkligen har yttrandefrihet eller inte på sin spets.

Vad tycker du idag då, har vi yttrandefrihet idag?

– Nej det tycker jag inte att vi har. Ledande svenska politiker har böjt sig för en enskild religiös grupp och det tycker jag är allvarligt. Våra politiker slänger yttrandefriheten i sjön. Helighet får inte gå före yttrandefrihet även om jag tycker att många av dessa beteenden är vidriga. Det är lika vidrigt att kissa på en bild av Jesus som att elda upp koranen men det är inget vi ska lagstifta bort för då lagstiftar vi bort vår yttrandefrihet. Och det är början på något mycket farligt.

Så du gillar inte muslimer eller den muslimska tron

– Jag ogillar absolut inte vare sig muslimer eller kristna. Jag är inte troende. Jag har stor respekt för dessa religioner men de får ta seden dit de kommer. Det gäller alla religioner och grupper oavsett om man är muslim eller kristen, så får man respektera de seder som finns i det land man flyttat till. Svårare än så är det inte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Ja precis , Tobbe.
  man kan inte välja ut bara 1 bok eller en grupp troende som skall visas särskild respekt .

  MEN: som med HMF får man hetsa ,skända och bete sig hur som helst mot svenskar…
  lagen gäller inte som skydd för oss.
  Om regimen får igenom något hädelseförbud eller enklast utsträcka HMF kommer det INTE att gälla kristna. !!!!
  Var så säkra !!!


  F.ö. när den avskyvärda jesus-läder-bögen sändes runt i olika FÖRSAMLINGSSALAR !!! var de enda som protesterade och i ngt fall lyckades riva ner ngt …det var ” gröna slipsens vänner ”
  DOM KRISTNA däremot var tysta som möss…….totalt nedtryckta. Deras heligaste figur skändas …..och inte ens Pingstkyrkan kunde samla sig till massiv protest….Sittstrejk utanför åtminstone…..nej…fega…och ”God Ton ” till döds….

  Det behövs flera arga människor —gärna med ett bryskt uttryckssätt. Som säger ifrån !!

  ..
  Du som inte ännu är tillräckligt modig att börja säga ifrån kan –kan prenumerera på denna kanal. Alltid något.
  Om du trycker på STÖD OSS –höger sida högst upp– hittar du fler alternativ att stötta detta projekt.

  Det känns lite som Nu eller aldrig…
  Jag har känt mig lite defatistisk —-men eftersom TL förklarat att det är ” förbjudet ” !! så har jag fått ” morska upp mig igen ”
  Kanske du känt som jag ?? —
  Nå..spotta i nävarna och ta nya tag !! Morska upp dig . —och börja bums prenumerera.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter