Vatikanen går in i den politiska kampen genom att avskeda en präst eftersom han är mot aborter och för Donald Trump. Den katolska kyrkan förlorar anhängare i flera stora länder – anledningen tros vara kyrkans liberala aktivism.
Det var många som höjde på ögonbrynen då påve Fransiscus 2020 lade sig i debatten efter att brottslingen och narkomanen George Floyd hade avlidit under ett polisingripande. Påven gick på den liberala linjen och talade om ”rasismens synd”. En annan knäckfråga för kyrkan är abortfrågan. Mot bakgrund av att den katolska kyrkan varit känd för sitt motstånd till och med mot preventivmedel är det ovant för de troende att påven nuförtiden försöker få sina biskopar att avstå från att engagera sig mot abort. Deseret News rapporterar att påven vill tona ner traditionella teman till förmån för ”rasism, migration, dödsstraff och fattigdom”.
Igår rapporterade Reuters att den amerikanske prästen Paul Pavone under november månad blivit avskedad för ”blasfemi” och ”olydnad” – detta i ett brev från Vatikanens amerikanske ambassadör till landets biskopar. Pavone själv fick reda på det hela häromdagen genom massmedia. Bedömare spekulerar nu om vad konflikten egentligen handlar om. I USA lutar både Reuters sagesmän och katolska kretsar åt förklaringen är Pavones starka abortmotstånd. Agendasättande Dagens Nyheter menar sig emellertid veta bättre och i sin rubrik meddelar de att prästen avskedats eftersom han är ”Trumpvänlig”.
Strategi utan framgång
Rapporter från flera av den katolska trons kärnländer tyder på att den översta katolska ledningens linje är allt annat än framgångsrik. Istället har den lett till en allt snabbare decimering av de egna leden. I världens största katolska land, Brasilien, har den officiella kyrkan vänt sig mot den oerhört populäre presidenten Jair Bolsonaro – vilket uppenbarligen inte minskat stödet för politikern men väl för kyrkan. Bolsonaro uppträder nuförtiden ofta inför frikyrkliga församlingar, där han har ett solitt stöd. Enligt den kristna sajten Signum ”pressas” den katolska kyrkan av pingströrelsen.
Enligt SVT ska Brasiliens frikyrkor vara ovanligt militanta mot den nye, WEF-anknutne presidenten Lula da Silva. En av kanalens sagesmän, en präst, påstår sig ha ”tvingats fly” från sitt ämbete och gömma sig på hemlig ort efter att han försökt diskutera alla människors lika värde och liknande frågor med församlingsmedlemmarna.
Även i södra Tyskland förefaller den katolska yrkan vara i gungning även om de försiktiga tyskarna inte anger några politiska motiv för det minskade intresset för gudstjänster. Även denna uppgift kommer från en måttligt pålitlig källa, EJTA, European Journalism Training Asociation.