måndag, 26 september, 2022

Påven: NATO provocerade Rysslands invasion

”Nato skällde utanför Rysslands portar” enligt den katolske ledaren

Påve Franciskus har sagt att han är redo att träffa president Vladimir Putin i Moskva i hopp om att få ett slut på kriget i Ukraina, enligt Vatikanens nyhetsbyråer. Han sa i en intervju som publicerades på tisdagen: ”Jag åker inte till Kiev för tillfället; jag känner att jag inte kan åka. Först måste jag åka till Moskva. Först måste jag träffa Putin. Men jag är också en präst, vad kan jag göra? Jag gör vad jag kan. Om Putin bara skulle öppna dörren…”.

Den romersk-katolske ledarens kritik mot Rysslands agerande i Ukraina var tydligt under hela intervjun, men när påven beskrev bakgrunden till kriget sa till tidningen att: ”Nato skällde utanför Rysslands portar” var motivet till attacken.

Intressant är också att påven var nära att fördöma de internationella vapenleveranser som nu strömmar in i Ukraina, ledda av USA som nyligen har godkänt ett oöverträffat miljardbelopp i militärt bistånd till Kievregimen.


– Och nu ställs de som bryr sig om fred inför den stora frågan om försörjning av vapen från västerländska nationer till det ukrainska motståndet”, inledde påven med sina tankar om denna fråga. Han medgav att frågan är kontroversiell även inom den katolska kyrkan.

Påven liknar även den pågående konflikten i Ukraina med det Spanska inbördeskriget, ett proxykrig mellan Sovjetunionen och Nazityskland som rasade mellan 1936 och 1939.

– Vapen testas i genom krig. Ryssarna vet nu att stridsvagnar är till liten användning och tänker på andra saker. Det utkämpas krig för detta: att testa de vapen vi har producerat.”

När tar kriget slut?

På frågan om hur snabbt kriget kunde avvecklas, erinrade Franciskus ett möte den 21 april med Ungerns premiärminister Viktor Orban i Vatikanen. Orban vidarebefordrade att Putin berättade för honom om planerna på att avsluta kriget senast den 9 maj, då Ryssland firar Segerdagen till minne av den sovjetiska segern i andra världskriget.

På måndagen tog den ryske utrikesministern Sergei Lavrov upp spekulationerna om att avsluta operationerna senast den 9 maj med en avvisande replik: ”Vår militär kommer inte på konstgjord väg att anpassa sina handlingar till något datum, inte ens Segerdagen”, och förklarade: ”Takten av operationen i Ukraina beror först och främst på behovet av att minimera eventuella risker för den ukrainska civilbefolkningen och rysk militär personal.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar