Påven upprepar: Den ryska invasionen är Natos fel

Påven Franciskus har fördubblat tidigare kontroversiella uttalanden om att Ukrainakonflikten uppstått på grund av Nato-agressioner

I en intervju som publicerades på tisdagen av jesuittidningen La Civiltà Cattolica sa den katolska kyrkans högsta ledare att den ryska invasionen var ”kanske på något sätt provocerad” och upprepade återigen sa att det fanns tecken på att Nato hade ”skällt vid Rysslands portar” i upptakten till invasionen.

Påven fördömde fortfarande vad han kallade ”de ryska truppernas grymhet och grymhet” samtidigt som han varnade för en simpel ”ondska” mot ”godhet” i Ukrainakonflikten. Precis som med hans första liknande kommentarer som gjordes i början av maj, har dessa senaste uttalanden utlöst upprördhet bland västerländska medier som har krävt eskalerande militärt stöd till Ukraina på bekostnad av dialogen med Moskva för att förhandla fram en lösning för att avsluta kriget.

I sin intervjun gav påven mer bakgrund till sina uttalanden i början av maj om kriget. Han sa att han ett par månader före invasionen den 24 februari träffade han en ”vis” statschef – även om Francis inte berättade vem denne värlsledare är.

”…en vis man som pratar lite, verkligen en mycket klok man… Han berättade för mig att han var mycket orolig över hur Nato förflyttade sig. Jag frågade honom varför, och han svarade: ’De skäller vid Rysslands portar. De förstår inte att ryssarna är imperialistiska och inte tolererar att någon främmande makt som kommer nära dem. Han drog slutsatsen, ”Situationen kan leda till krig.” Detta var hans åsikt. Den 24 februari började kriget. Den statschefen kunde läsa tecknen på vad som hände.”

Påven upprepade också att det globala militärindustriella komplexet gynnas av blodsutgjutelsen i Ukraina: ”Jag noterar också intresset för att testa och sälja vapen. Det är väldigt tråkigt, men i slutändan är det vad som står på spel,” han sa i intervjun.

Därefter förklarar han vidare: ”Någon kanske säger till mig vid det här laget: men du är pro-Putin! Nej, det är jag inte. Det skulle vara förenklat och felaktigt att säga något sådant. Jag är helt enkelt emot att göra en komplex situation till en distinktion mellan bra killar och skurkarna, utan att ta hänsyn till rötterna och egenintressena, som är mycket komplexa.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter