Pelosi landade helskinnad på Taiwan

Washington begick ett ovanligt etikettsbrott mot Kina i och med att man efter 20 år återigen börjar sända högre politiker på statsbesök i Taiwan. Många kineser ansåg att det bästa vore att skjuta ner flygmaskinen med Nancy Pelosi i på vägen dit, men av detta blev ingenting.

Som Frihetsnytt tidigare har belyst under de senaste dagarna (här och här) anser Kina att andra länder ska avstå från statsbesök i självutropade länder som Kina anser vara den del av deras eget territorium. Detta har USA också gjort under lång tid men uppenbarligen har någon i Washington bestämt att det är dags att röra om i grytan. Igår sändes därför den måttligt populära kongress-taleskvinnan Nancy Pelosi med det officiella jetplanet mot Taiwan – under allmänna spekulationer om vad kineserna nu skulle ta sig för.

Vid 16:25 igår eftermiddag, när statsflygplanet färdades parallellt med den kinesiska kusten, ansåg en anonym amerikansk bedömare att tiden var mogen för det kinesiska luftvärnet att sätta punkt för 82-åringens äventyrliga resa.

Skärmdump leftypol.org

Dessförinnan hade en kolumnist på en av Kinas ledande tidningar, Global Times, luftat nedskjutningsfrågan, men några officiella hotelser har inte förekommit.

Under Pelosis besök kommer den kinesiska krigsmakten att bedriva militärövningar kring Taiwan. Dessa manövrar kallas i Global Times för ”återförenings-övningar”.

Kinesisk flygmaskin av typen J-20 redp att lyfta vid ett tidiare tillfälle. Foto: Global Times

Med tanke på Kinas stora beslutsamhet i denna sak torde den ofrivilliga återföreningen av Taiwan med Kina rimligen vara en fråga om tid. Om det amerikanska politiska stödet för ett oberoende Taiwan leder till att den tiden blir kortare eller längre är svårt att veta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter