Pengar till krig prioriteras framför utsatta svenskar

De akuta bristerna här hemma får vänta ytterligare

Ytterligare 200 miljarder kronor i EU-stöd vill regeringen skicka till Ukraina utöver det egna svenska bidraget på 3 miljarder kronor i militärt stöd och 720 miljoner kronor övrigt stöd till både Ukraina och Moldavien inför vintern.

Regeringen vill godta EU:s förslag om ytterligare ett stödpaket till Ukraina på 200 miljarder kronor. EU-nämnden kommer att ta upp frågan på fredag.

Sverige skickar även egna bidrag på 720 miljoner kronor i övrigt stöd till både Ukraina och Moldavien inför vintern, bland annat på energiområdet, samt militärt stöd för runt tre miljarder kronor. Detta militära stödpaket är större än alla de tidigare åtta stödpaketen tillsammans.

Detta stödpaket är tänkt att innehålla ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition, samt kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem, personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.

Bistånd till andra länder trots enorma behov på hemmaplan

Den svenska statsbudgeten (ett lands intäkter och utgifter för ett budgetår) räknar för år 2022 med inkomster på ungefär 1 285 miljarder kronor. Av dessa går cirka 123 miljarder kronor till hälso-/sjukvård och social omsorg. Cirka 62 miljarder avsätts till rättsväsendet och biståndet får 47 miljarder kronor. Biståndet uppgår således till 76 procent av rättsväsendets budget respektive 38 procent av budgeten för hälso-/sjukvård och social omsorg.

Många människor har nog mindre problem med om pengar går till humanitär hjälp men den stora andelen pengar går till vapen.

Historiskt kan vi se exempel på liknande exempel i Mao Zedongs Kina 1958 när Mao exporterade spannmål för att få landet att framstå som rikt och framgångsrikt medan den egna befolkningen tvingades svälta.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter