Ryssland har erövrat ytterligare ett kärnkraftverk i Ukraina, Zaporozhye, utan att skada det. Efteråt har Ukraina beskjutit kraftverket från distans med amerikanska vapen – vilket USA igår erkände. Trots att raketbeskjutningen bland annat orsakat ett farligt strömavbrott i anläggningen arbetar 8’000 av de 9’000 anställda kvar.
Amerikanska Newstalk citerade den 7 augusti en organisation vid namn Chernobyl Children International, CCI, som anklagade Ryssland för ”brott mot mänskligheten” eftersom man hade erövrat flera kärnkraftverk och, enligt Newstalk, iscensatt beskutning av kraftverken för att sedan kunna skylla på Ukraina. Sådana anklagelser har riktats mot Ryssland vid en rad tidigare incidenter där civila har omkommit. Ukraina har även påstått att Ryssland gjort om kärnkraftverket Zaporozhye till en militärbas.
Efter att först ha avvisat ryska uppgifter om Ukrainas beskjutning av kraftverket som propaganda erkände Pentagon igår att ukrainska styrkor kan ha slagit till ”i området”, men insisterade på att detta endast var ett svar på rysk eld därifrån – detta enligt RT.
Tidigare under dagen sa ryska myndigheter att en ukrainsk artillerigranat skadade taket på byggnaden som lagrar reaktorbränsle.
– Vad jag med säkerhet vet är att ryssarna skjuter från platser runt anläggningen, sade en anonym talesman till reportrar under en pressträff vid Pentagon.
– Och jag vill inte säga att ukrainarna inte har skjutit i den närheten heller eftersom jag tror att det förmodligen finns en sannolikhet att de har gjort det, men bra – i ett antal fall är det återvändande eld från ryssarna som skjuter från de platserna, sa han.
Vid ett tillfälle slogs elförsörjningen av reaktorerna ut. Strömavbrott i kärnkraftverk kan få besvärliga konsekvenser om det inte blir reparerat – den så kallade Fukushima-katastrofen 2011 berodde på att vattenmassor från en tsunami slagit ut elförsörjningen.
Enligt RT har även taket till en byggnad med oanvänt kärnbränsle i Zaporozhye skadats.

De flesta jobbar kvar
Ryska styrkor etablerade kontroll över kärnkraftverket Zaporozhye i början av mars. De flesta i den ukrainska personalen fortsatte sitt arbete men ett ”klimat av oro” är förhärskande enligt Schweiziska Weltwoche. Tidningen har intervjuat borgmästaren i Enerhodar, en rysktalande stat med 55 000 invånare i utbrytarrepubliken Donetsk. Enligt honom har Zaporizye också ett bemanningsproblem:
– Före kriget arbetade cirka 11 000 människor här”, säger borgmästaren Alexandr Volga till Weltwoche. Av de 11 000 kärnkraftverksanställda fanns bara 9 000 kvar.
Henry Preston, kommunikationschef vid den Londonbaserade World Nuclear Association” har kallat arbetarnas professionalism ”anmärkningsvärd”.
– Beskjutningen har hotat säkerheten för dem som arbetar på kärnkraftverket och det har rapporterats att en arbetare drabbades av granatsplitter och förts till sjukhus, sade Preston till CNN.
På rysk begäran kommer det Internationella atomenergiorganet IAEA denna vecka att besöka anläggningen och försöka medla mellan de två sidorna och förhindra en eskalering. Men Alexandr Volga är skeptisk. När han visar en skadad byggnad bredvid reaktor nummer ett, säger han: ”För två dagar sedan träffade ukrainska granatkastare här.” Det är daglig rutin. ”Och”, tillägger han, ”om detta inte slutar riskerar vi ett andra Tjernobyl.”
Enligt Rysslandsvänlig indisk media är situationen i utbrytarrepublikerna inte så allvarlig som borgmästaren vill beskriva den. Både rysk- och ukrainskspråkiga boende har förtroende för att har de nya myndigheternas skydd. Tidigare iakttagelser har visat att biltrafiken mellan de ryskbehärskade områdena och den återstående delen av Ukraina är i stort sett enkelriktad – i ryktning mot utbrytarrepublikerna.