Pentagon: USA kommer att beväpna Ukraina i många år framöver

Bidenadministrationen planerar att USA ska fortsätta utnyttja Ukraina för sin proxykonflikt med Ryssland

I en intervju med militärtidsskriften Defense One berättar USA:s biträdande försvarsminister Kathleen Hicks att Pentagons ledningsgrupp bedömer att Ukraina som statsbildning kommer att överleva Rysslands invasion och att USA förbereder sig för att beväpna Kiev i många år framöver. Vid evenemanget Defence One Tech Summit sa Hicks följande:

– Jag tror att det vi kan försäkra oss i dag om är att det kommer att finnas ett land som heter Ukraina. Det kommer att vara ett suveränt land och det landet kommer att ha en militär som kommer att behöva försvara det.

Hittills har USA avsatt motsvarande 540 miljarder kronor för att stödja Ukrainas krigsinsats, varav majoriteten har gått till militärt bistånd. Medlen är avsedda att räcka till budgetåret 2022, som slutar den 30 september för USA:s federala regering. Men Hicks uttalade att Pentagon vill stödja Ukraina på lång sikt, under de kommande 5, 10 och 20 åren i framtiden.

– Vi tänker verkligen igenom de delar som ingår i det där med alla lärdomar vi har utvecklat och hjälper, ger råd och assisterar… en partnernation, i det här fallet Ukraina. Jag tror att vi är väl rustade att göra det. Så är många av våra allierade och vänner, och vi arbetar nu tillsammans för att bestämma vad som är den bästa vägen framåt.

Den biträdande försvarsministerns kommentarer signalerar tydligt att Bidenadministrationen inte har några planer på att minska sina världspolitiska konfrontationer med Ryssland eftersom en av Moskvas främsta anledningar till att invadera Ukraina var Kievs närmanden till USA och Nato och det militära stöd som västmakterna började ge efter Euro-Maidan-kuppen 2014.

Både Interpol och Europol har redan uttryckt hård kritik mot de västerländska vapenleveransernas brist på tillsyn och uppföljning. Interpolchefen har bland annat sagt att han förväntar sig att en våg av tunga vapen kommer att översvämma den internationella svarta marknaden så snart konflikten mellan Moskva och Kiev tar slut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter