Detta är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte FrihetsNytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för ritig yttrandefrihet.
Att odla groddar är en bra start på odlingen vintertid. Här beskriver skribenten hur du gör och vad hon menar att groddarna är bra för. Dessutom är de billiga vilket är betydelsefullt i dessa tider.
De små groddarna är så otroligt fulla med nyttigheter. Det blir till och med lättare för kroppen att ta upp vitaminer och mineraler än om man kokar frön eller bönor eller äter dem råa. De flesta groddar är dessutom rika på olika vitaminer.
Groddarna kan användas som tillsatser i olika maträtter: i stället för grönsaker, till pålägg på smörgåsen, i olika mixblandningar som smoothies etc. Till smoothies mixar jag varje dag groddar med alla slags gröna blad, kan vara vilda blad när de finns att plocka, samt vilka frukter som helst, lite probiotika, vatten eller juice. De blir riktiga boosters. Här hittar vi bra och billig mat.
Finns en mängd olika fröer att grodda
De allra enklaste och lättaste jag själv använder är mungbönor och alfalfa. Bra att börja med för de ger riklig skörd. I affären säljs även böngroddar vilka sägs vara bönor odlade i Kina men jag vet egentligen inte vilka bönor man använder men troligen vita bönor. Det finns många fler fröer som bockhornsklöver, broccoligroddar, rädisor, bovete, hirs eller solrosfrön om man vill ha lite mer variation. Jag har provat några av dem men inte lyckats så bra, vet ej om det kan bero på fröerna? Det bästa är nog att använda ekologiska fröer vilket jag inte alltid haft till hands. Flera av fröerna kan man också odla i jord, då blir de som små skott.
Alla fröer groddas på samma sätt men tiden kan variera beroende på grobarhet, värme, luftfuktighet etc. Det allra enklaste sättet är att skaffa en stor glasburk och en liten tunn tygbit att fästa på öppningen med en gummisnodd och en tygbit som är så tunn att vattnet kan rinna igenom. Har du möjlighet att köpa en burk med färdigt lock som fungerar som en sil, kostar cirka 85 kronor, så slipper du att joxa med tygbitar och gummisnoddar. Jag berättar senare om en annan variant. Men nu till groddningen!
Så här groddar du frön
Du har fixat en burk, och du har köpt frön, dags att börja med gröna mungbönor. Ta en rågad matsked bönor och lägg i burken som du fyller med vatten. Ju varmare vatten desto lättare för fröet att gro, bäst men inte nödvändigt är cirka 70 grader. Du ställer din burk över natten i mörker, ännu bättre om du kan vänta 24 timmar så att fröerna kan öppna sig. På morgonen häller du av vattnet. Sedan sköljer du fröna helst flera gånger och efter sista sköljningen placeras fröna i burken igen.
Nu sätter du på tygbiten och häller ut vattnet. Sedan bör burken stå lite lutande så att allt vatten verkligen rinner ut. In med burken i mörkret igen. Det bästa är att låta burken stå mörkt eller i alla fall i skuggan under de första dagarna. Sedan är det bra om du kan skölja så ofta som möjligt, men helst två gånger om dagen. Det svåra är att inte glömma bort fröerna särskilt under de första dagarna. Man kanske kan hitta på något system med mobilen så man inte glömmer. Nu börjar fröerna växa och när burken börjar bli full kan du ställa ut den på fönsterbrädan eller där du har sol. Efter cirka fem dagar har du jättefina groddar som kan förvaras i kylskåpet eller i frysen.
Även bönor och linser kan groddas
Att grodda bönor och linser görs på samma sätt men tar lite längre tid. De kan gärna ligga i vatten några dagar i mörker tills man kan se att en liten grodd börjar komma fram. Då är man säker på att de kommer att ge groddar.
Nyttigast skall vara broccoligroddar med mycket antioxidanter vilka även hämmar cancer. Alfalfa har mycket C-vitaminer, mineraler, samt aminosyror. Mungbönor sägs stärka immunförsvaret.
Hjälpmedel finns för massgroddning

Det finns också några hjälpmedel om man vill grodda flera sorters groddar på samma gång. Den jag använder heter Biosnacky Germinator, där man kan odla 3 olika groddar på en gång. Min erfarenhet är att den är superbra för den som är lite tankspridd och inte kommer ihåg att vattna regelbundet eftersom systemet håller en viss fuktighet.
För att vara säker på gott resultat kan man första natten låta fröerna stå i vatten i en skål eller burk innan man för över dem till Germinator. Viktigt är också att hälla i så mycket vatten att det täcker den röda lilla ploppen över vattengluggen. När man har vattnat tömmer man ut vattnet i botten men häller i lite färskvatten längst ner vilket då ger en fuktighet i hela systemet. Sedan sköljer man 2 gånger per dag. Om man ändå vill ha repetition finns många videos på nätet, tyvärr de flesta på engelska. Det märks att det finns stort intresse och många olika fröpåsar att köpa på nätet, svårt att säga om butiker. Man får fråga i hälsokostaffären.
Drygar ut hushållskassan och du slipper äta insekter
Nu har vi talat om vikten av att odla, att själva ta ansvar för att lära sig att odla. Var och varannan dag finns nyhetsinslag om att maten blir dyrare och dyrare. När vi också får höra om vad man blandar i maten av olika tillsatser för att öka hållbarheten, stabiliseringsförmågan, smakförstärkare och sötningsmedel med olika E-nummer är det helt omöjligt att sätta sig in i vad som finns i vår mat.
När det gäller nyare forskning på insektsrikenas proteinassistans blir man lite rädd för vad som komma skall. Även om alla kartlagda näringsämnen finns i dem är vi nog många som undrar om de verkligen kan vara bra för vår matsmältning. Ryktesvis hörs information om insekter med parasiter som kan ge läckande tarm och skador i matsmältningen. Viktigt att vi får en bättre utredning av hur de kan påverka våra kroppar.
Skribent: Viola Sandelin