Pierre Tinderfjäll: ”Det krävs mod för att göra något!”

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det djupa samtalet – Pierre Tinderfjäll om vikten av att göra något

Pierre Tinderfjäll bor i Skåne och är väldigt engagerad i frihetsfrågor. Han är ledare för säkerhetsstyrkan som ansvarat för säkerheten under demonstrationer med bland annat Frihetsrörelsen. Han arbetar med träning och hälsa och skriver artiklar för oss på Frihetsnytt. Samtalet med Pierre handlar om vikten av att engagera sig och att göra saker. Han tycker att det är viktigt att bidra och att skapa något för att få en bättre värld och det gör man genom att gå från ord till handling. Vi kan inte bara ta till oss information och sen inte göra något åt det som är fel, tycker Pierre.

När man ser till samhällsproblemen så är det lätt att fasta i analys- och planeringsfasen för att sedan aldrig gå över till agerandefasen. I vårt samhälle förordar man inte handling och det är ett stort problem, anser Pierre. Även lättja är i sig ett problem – det kräver mycket mer energi, ansvar och självdisciplin att agera än att prata. Och det kräver mod! Det handlar ju om att påverka och skapa den förändring, omgivning och miljö man vill ha och leva i. Bara diskussion skapar ingen förändring.

För mig handlar det mycket om att leda mig själv till disciplin och att jag står för mitt ord och göra det jag säger att jag ska göra. Agerande får också med sig folk. En ledare får saker gjorda, det är skillnaden mellan de som agerar och de som inte gör det, säger Pierre.

Jag har lagt mycket pengar och tid på personlig utveckling. Jag har haft en mentor i tre år, gått kurser och läst mycket böcker. Även att införa goda rutiner som att gå upp i tid på morgonen och få saker gjorda utan att skjuta upp dem är utvecklande. Lättjan kommer då och då men man måste arbeta med självdisciplinen för att bli bättre, erkänner han.

Det krävs jättemycket mod att agera. Min drivkraft är större än rädslan!

Pierre Tinderfjäll
Hur kan vi få människor att göra mer?

– Utbildning och kunskap är enormt viktigt. Alla måste ta ansvaret att leda sig själva och lägga ner tid på att utbilda och stärka sig själva. Då kommer vi lämna soffan. Vi måste vara lösningsorienterade initiativtagare. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att göra saker.

– Det är också viktigt att ha självrespekt eller självkärlek, för då är du inte beroende av bekräftelse från andra och du gör det som måste göras. Och så måste man plocka fram sitt mod.

Hur har ditt mer än 2-åriga engagemang i Frihetsrörelsen påverkat dig? Du har ju verkligen stått framme på barrikaderna.

– Jag har vuxit som människa på ett sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Mycket har handlat om att övervinna mina rädslor, att kliva fram och vara genuin och ärlig och stå för mitt ord. Mitt mod har vuxit.

– Innan jag engagerade mig hade jag nog en rädslopersonlighet, det var en begränsad Pierre och nu efter är det snarare en Pierre med potential. Den potentialen vill jag nyttja nu för att bidra mer till världen. Nu känns det som att jag når nya höjder hela tiden. Såklart är jag rädd även nu men jag expanderar. Det känns som att jag har blivit mig själv helt enkelt.

Vad har varit det jobbigaste med den här resan?

– Det tuffaste är absolut att möta alla rädslor. Du är ju utsatt när du står längst fram och är rädd att inte bli accepterad, uppskattad och älskad. Som ledare för andra då måste du ju kliva fram och det är superläskigt. Rädslorna håller människor tillbaka men den starka kraft man känner inombords är det viktigt att ta tillvara. Det som begränsar den drivkraften är rädslan men det är 100% värt det, att utmana den.

Vad är en aktiv handling?

Att veta skillnaden på vad som är aktiv handling och inte är helt nödvändigt för att kunna ta till sig budskapet i det som Pierre berättar om. Det är annars lätt att man tror att man faktiskt gör något medan man i verkligheten inte gör något alls. Det är lite som att tro att man tränar sina muskler bara för att man läser om träning i tidning.

På frågan om vad som räknas att göra något så anser Pierre bland annat att dela flygblad, demonstrera, att skicka in artiklar till alternativmedia, att vara med i projekt och att ringa upp makthavare och ställa dem mot väggen är att utföra en aktiv handling. Att bara sitta hemma och samtala med sin bästa kompis som redan tycker likadant är ingen aktiv handling. Enligt Pierre så är det som att prata om att slå spiken i trät men aldrig göra det på riktigt.

Enligt Pierre så är det faktiskt att utföra en aktiv handling om man bidrar med pengar därför att då hjälper du andra att agera. Efter intervjun sa Pierre att en bra liknelse är ”om du inte själv kan köra bilen av olika anledningar så kan du betala så att någon annan kör bilen”

Jag stod upp och gjorde det som var rätt

Pierre Tinderfjäll
Vet människor vad en vinnare och en förlorare är?

– Det beror på hur man väljer att se på vinnare och förlorare. Om jag vill ha mer glädje i mitt liv, då måste jag vara mer produktiv och göra saker, det är att vara en vinnare för mig. En förlorare är att välja att inte gå upp när klockan ringer, eller att inte göra det man har lovat, sådana enkla grejer gör en till en förlorare. Om jag istället står för mitt ord, jag respekterar människor, gör gott och bidrar – då är jag en vinnare. Vi ska ta tillbaka vinnarmentaliteten!

Vad är du mest stolt över att du har gjort?

– Jag är väldigt stolt över att jag inte bara har sagt saker utan även har visat att jag har gjort saker, som exempelvis vid de stora manifestationerna. Jag stod upp och gjorde det som var rätt. Jag hoppas att jag har inspirerat andra med det.

Är självrespekt viktigt för ledarskap?

– Det börjar med att känna självrespekt och att ha ett självledarskap, det är viktigt för att kunna skapa goda relationer och ge en bra effekt på samhället. Det största arbetet sker i oss själva. Om man inte har respekt för sig själv kan det vara svårt att lära sig något från en annan person. Tidigare trodde jag att det räckte med att spela en roll av vad jag trodde att ledarskap var till skillnad mot nu när jag känner i mig själv vad ledarskap är och själv är disciplinerad och gör rätt saker. Då blir relationerna till andra något helt annat, det blir en annan kraft i det.

Kan svåra, hårda tider och hårt tryck från makten göra att fler ledare kliver fram?

– Ja verkligen, det har vi ju sett i historien också, men det är synd att det ska vara så. Om vi ser till vår egen utveckling, det som verkligen är viktigt, så behöver vi inga yttre omständigheter för att ha anledning att växa här och nu.

Vilka metoder är de viktigaste för kampen?

– Människor behöver kunskap för att kunna skapa förändringen. Annars blir vi inte många. Så därför måste vi utbilda folk, föra goda samtal och skapa goda relationer och gemenskap.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter