Plastpåseskatten blev ännu ett politikerfiasko

Skatten på plastpåsar skulle frälsa oss från ett allvarligt miljöhot och samtidigt inbringa fem miljarder sköna skattekronor som politikerna kunde täppa igen hålen i statskassan med. Istället blev det en halv miljard och förmodligen sämre för miljön, enligt en ny rapport.

Det är branschorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, som gjort en utvärdering av hur platspåseskatten som infördes i maj 2020 fungerat. Man kan således misstänka en viss vinkling i rapporten, men den pekar på flera helt uppenbara problem som plastpåseskattens motståndare tog upp redan för flera år sedan.

”De som säljer flest kassar av alla är livsmedelshandeln och de såg det alla kunde ana – folk köper idag billiga papperspåsar istället. Som väger 7 gånger mer än en plastpåse och kräver därför mer resurser att tillverka, frakta och lagra”, skriver Rebecca Weidmo Uvell som hörde till motståndarsidan redan när skatten debatterades.

Enkelt uttryckt har resultatet av plastpåseskatten blivit exakt vad motståndarna förutspådde: Plastkassarna för daglighandeln tillverkades på miljövänligt sätt av svensk industri. Efter att ha använts för att bära hem varor återanvändes de som soppåsar, sedan brändes de upp och blev till fjärrvärme. Nu använder folk istället papperskassar som totalt sett är sämre för miljön, och köper avfallspåsar på rulle som inte är tillverkade av miljövänlig plast såsom plastbärkassarna.

Eftersom folk nästan helt upphört med att använda plastbärkassar blev det heller inget större klirr i skattekistan för politikerna: istället för de 4,9 miljarder sossarna förväntat sig under 2020-2021 blev det knappt 600 miljoner

”Plastpaniken som eldats på av miljörörelsen har väldigt lite ankring i fakta, istället har de inbillat folk att plast är farligt”, sammanfattar Uvell.

Plastpåseskatten infördes som en del av ”januariöverenskommelsen” 2020 och tvingades fram av Miljöpartiet, ett parti som för länge sedan bildades för att värna miljön men numera är ett invandringsextremistiskt HBTQ-parti i mängden. Fortfarande är dock symboliska miljöfrågor viktiga för att partiet ska kunna hålla kvar valboskapen, och där spelar plast en stor roll.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar