Platsbrist när allt fler unga häktas – men det finns en lösning

Ökad invandrarkriminalitet och hårdare tag på den kriminalpolitiska fronten har lett till en rekordökning sett till antalet häktade barn och unga. Nu är platsbristen akut på landets häkten och anstalter – men det finns en uppenbar lösning som få vågar lyfta fram.

Kriminalvården skriver att antalet barn och unga som häktats har ökat betydligt de senaste åren. Man skriver att det under föregående år avslutades 335 häktningar av ungdomar mellan 15 och 17 år, vilket är en ökning med 73 procent jämfört med 2022. Kriminalvården skriver även att häktningstiderna ökade.

Det är inte helt lätt för Kriminalvården att hantera alla de häktade barnen och ungdomarna. De ska bland annat ha ”lagstadgad rätt till fyra timmars isoleringsbrytande åtgärder” varje dag, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård i ett pressmeddelande.

Kriminalvården har även stora problem med platsbrist på landets fängelser, häkten och anstalter. Wedin kallar det hela för ”utmanande”:

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

– Det har varit ännu ett utmanande år för Kriminalvården. Vi jobbar hårt för att möta de ökande kraven på platser samtidigt som vi månar om de delar inom Kriminalvården som ger våra klienter en chans att komma bättre ut.

Uppenbara lösningen

Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt, säger dock i en kommentar att det finns en enkel lösning på platsbristen. Han anser att fler politiker borde vara tydliga med att det enda som kan göra att situationen förbättras är utvisning av kriminella invandrare. Att försöka lösa platsbristen på annat sätt är bara ett resursslöseri, anser kommentatorn.

– Det är ingen hemlighet att platsbristen är ett direkt resultat av en oerhört misslyckad invandringspolitik. Inte ens media kan längre dölja att gängkriminaliteten till stor del är ett importerat problem, och att häktena är fulla av gängens springpojkar. Att utvisa kriminella invandrare skulle inte bara frigöra resurser och lösa platsbristen, det skulle även göra Sverige betydligt tryggare, säger Larsson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter