Biståndet till Kiev har tömt Warszawas militära lager och skapat ”luckor” som Nato-allierade borde hjälpa till att fylla enligt president Duda.
Polens vapenlager gapar nu tomma efter att landet skickat krigsmateriellt bistånd till Ukraina, och landet vill att dess allierade inom Nato ska ersätta de vapen som skeppades till Kiev. Detta meddelade Polens president Andrzej Duda till sina arméchefer på måndagen.
– Vi förväntar oss att luckorna som har uppstått i våra resurser kommer att fyllas inom ramen för allierade stödmekanismer”, sa Duda i en militär briefing.
Polen har varit en av Ukrainas främsta leverantörer av tunga vapen, inklusive hundratals stridsvagnar, artilleripjäser och annan utrustning. Hjälpen inkluderade också hundratusentals patroner med ammunition, samt drönare och luftvärnspjäser.
Duda sa att Warszawa agerade snabbt för att möta sitt grannland Ukrainas behov på slagfältet, och gav motsvarande 17 miljarder kronor i militärt bistånd, efter att Ryssland inledde sin militära offensiv i februari. Det kan ta år att ersätta sådana vapen, tillade han.
– Därför ansöker vi nu till praktiskt taget alla våra allierade, särskilt våra stora, för att skicka oss utrustning, som inte nödvändigtvis behöver vara ny. Tvärtom, vi donerade begagnad utrustning, så vi kan också ta emot begagnad utrustning så länge den åtminstone delvis fyller på det vi har förlorat på ett sätt som vi anser vara motiverat och självklart.
Polen kräver mer bidragspengar från EU
Polen har varit en ledande förespråkare för att införa sanktioner mot Ryssland samt att ge Ukraina avancerade vapen för att avvärja den ryska offensiven. Radoslaw Sikorski, ledamot av Europaparlamentet och Polens före detta utrikesminister, gick så långt som att föreslå att Nato ger Kiev kärnvapen. Något som Ryssland fördömde.
Warszawas starkt pro-ukrainska politik har dock orsakat landet stora ekonomiska förluster. Polen har tagit emot mer än tre miljoner ukrainska flyktingar och kritiserat EU för att inte ha stått för kostnaderna.
Tydligen har inte alla Polens donerade vapen tagit sig till slagfältet i Ukraina. Rysslands försvarsminister hävdade tidigare denna månad att luftangrepp hade förstört sovjetiska T-72-stridsvagnar och andra pansarfordon som levererades till Ukraina från östeuropeiska länder. Stridsvagnarna hade gömts i reparationsanläggningar för järnvägsvagnar utanför Kiev.